fallback

Преглед на печата за 10 март

07:53 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Прокуратурата предлага и заемите да се декларират в. Дневник

Акцията срещу "необяснимото богатство" вече е започнала, съобщиха източници от прокуратурата. Изискани са данни от големите общини и тези в морските и планинските курорти за всички сделки с имоти за над 500 хил. лв. на физически лица, сключени през миналата година. На всеки, купил такъв имот, ще бъде назначена данъчна ревизия, която да установи с какви средства е платил, обясниха от прокуратурата. (...)

Отделен случай са хората, разследвани за някои тежки престъпления, тъй като срещу тях ще започнат и разследвания за пране на пари. От държавното обвинение обясниха, че очакват опити за фалшифициране на документи за произход на средствата, с които е купен скъпият имот. Според специалистите това става най-често с изфабрикуван впоследствие документ за заем от частно лице с големи законни доходи. Има начини обаче да се проследи дали сделката за имота съвпада с теглене от сметки на заемодателя, твърдят от прокуратурата. Подобни ходове затрудняват проверката и затова на вчерашната среща при премиера главният прокурор Борис Велчев е предложил в данъчните декларации за следващата година да се предвиди графа за дадени и получени заеми. Така срещу всеки, който твърди, че е услужил с голяма сума, а не го е вписал, ще може да започне дело за невярно деклариране.

София отложи развалянето на договорите за чистенето в. Дневник

Три дни кметът на София Бойко Борисов и съветниците от ГЕРБ твърдяха, че в понеделник договорите за чистене с фирмите на "Новера" ще бъдат развалени. В последния момент обаче те промениха решението си и отложиха с две седмици късането на концесията с дружествата "Чистота - София" и ДИТЦ, които чистят 19 от 24-те столични района.

Съветниците от всички политически сили възложиха на кмета да представи финансов и правен анализ на това дали има основание за прекратяването на договорите. "След и съобразно положително становище, включително и на външни експерти", ще се предприеме едностранното късане на договорите с "Новера" поради "виновно неизпълнение", е записано във вчерашното решение на общинския съвет. В първоначалното предложение, подкрепено от стопанската, бюджетната и екологичната комисия само два часа по-рано, беше записано категоричното разваляне на концесиите от 31 март.

Общините слагат таван на цените на такситата в. Новинар

Такситата трябва да имат таван на цените за превоз на пътници и той трябва да се определя от всяка община. Това заяви вчера шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Володя Киров. Така ще могат да изчезнат от пазара колите менте, които возят на тарифи в пъти по-високи от нормалното. Средната цена на километър в страната е 60 -70 стотинки, но около жп и автогарите могат да се видят и коли, които возят за над 3 лв. за километър. Според Киров не може да се определи единна максимална цена на такситата, която да е валидна в цялата страна, тъй като ситуацията в градовете у нас е различна и затова в контрола над таксиметровите услуги трябва да се включат и общините.

Длъжници се крият от банки с нови имена в. Стандарт

Голяма част от длъжниците на банки в България сменят адресите и дори имената си, за да не могат да бъдат открити, пише гръцкият вестник "Елевтеротипия". Проблемът е толкова сериозен, че банките наемат адвокати, които да преследват длъжниците. Според "Елевтеротипия" в България е много лесно човек да си смени името и да получи нов документ за самоличност. Гръцките банки, развиващи дейност в България, твърдят, че едва 2-3% от отпуснатите заеми в края на 2008 г. не се обслужват, съобщава "Елевтеротипия".

Промяната на адресната регистрация се съобщава директно от общината на новото местоживеене на общината по стар адрес и банката е информирана своевременно, заяви за "Стандарт" шеф на клон на голяма българска банка. Най-честите случай на покриване от банките е смяната на номера на GSM-а, твърдят обаче препатили шефове на родни банкови клонове. Така мошениците могат да се скрият едва за три месеца. След този срок заемът става изискуем и се прехвърля към звената за проблемни кредити. Служителите на тези звена на банките предприемат издирване на домашния адрес и всяка друга регистрация, която е постъпила в общината. Не са редки случаите, когато причакват нередовния длъжник на работното място. Ако и това не помогне, тогава го поема съдия-изпълнител, който издирва мошеника по всички начини, разрешени от закона.

Университетите вдигат таксите за обучение с 10% в. Сега

С 10% по-високи такси за обучение искат част от висшите училища, стана ясно в първия ден от 15-ата кандидатстудентска борса, която бе открита вчера в София. Сумите, които първокурсниците ще плащат наесен, трябва да бъдат одобрени от правителството. В някои ВУЗ ще се увеличат и сумите за явяване на изпит.

СУ "Св. Климент Охридски" ще поиска 10% ръст на таксите, съобщи шефът на Учебния отдел Георги Гешев. В момента най-скъпата специалност там е медицина. За нея се плащат 960 лв. Сегашните студенти в I курс по педагогика, икономика, туризъм и администрация плащат по 267 лв., а колегите им от социални, правни и обществени науки - по 427 лв. Обучението по природни науки, математика и информатика струва 614 лв. СУ ще предложи явяването на изпит да се повиши от 10 на 30 лв. За предварителната надпревара таксата е 20 лв. Символично увеличение на таксите с 10-15 лв. на година иска УНСС. Вместо 266 лв. студентите по икономика ще плащат 280 лв.

Туризмът поиска и пай от руските визи в. Сега

Вместо да се бори за максимално поевтиняване на визите, туристическият бранш поиска държавата да му предостави приходите от тях. Разглежда се възможността постъпленията от визите за руските граждани да се реинвестират в туристическите организации, потвърди Милен Керемедчиев, зам.-министър на външните работи. Вчера той бе домакин на среща с Държавната агенция за туризъм и туроператорски фирми, които работят на руския пазар. Тепърва ще се решава как и кои организации ще могат да се възползват от насърчителната мярка. Според Керемедчиев такава практика има в Турция и Гърция. "Не е възможно визите да бъдат намалени, таксата е определена в споразумението ни с ЕС, повечето държави от ЕС взимат по 35 евро за виза като нас", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 10.09.22 г.
fallback