fallback

Документацията за „Тракия“ ще е готова тази седмица

До средата или най-късно до края на 2009 г. трябва да започне строежът на магистралата

16:47 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

На 12 февруари е внесен за становище в Управляващия орган на Националната агенция „Пътна инфраструктура“ утвърденият от Надзорния съвет типов договор за АМ „Тракия”. Цялата документация ще бъде утвърдена от Надзорния съвет тази седмица, стана ясно на брифинг на агенцията.

Документацията включва методика за комплексна оценка с 4 основни показателя – цена, чиято тежест е между 60% и 75%, срок на изпълнение, гаранционен срок за отстраняване на дефекти, както и показателя аванс. Всички тези показатели трябва да бъдат обезпечени от съответните банкови гаранции.

Целта на агенцията е започването на строителството на магистралата до средата или най-късно до края на 2009 г., подчерта изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков.

Към момента са премахнати 780 незаконни рекламни съоръжения по пътищата, бе съобщено още на брифинга. В хода на кампанията голяма част от собствениците са подали документи за узаконяване на рекламните съоръжения и в НАПИ са назначени две постоянни комисии за разглеждане на преписките.

За първите три месеца от назначаването на новото ръководство в агенцията са постъпили на работа 93 нови служители, като 22-ма от тях са на ръководни длъжности. До края на първото полугодие предстои обявяване на конкурси за назначаване на 27 нови служители, до края на месеца предстои обявяване на конкурси за набиране на кандидати в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР и Програма ФАР”.

Бюджетът на агенцията за тази година е крайно недостатъчен, заявиха още от ръководството. От 313,016 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка 67,646 млн. лв. са ведомствени разходи. В рамките на този ресурс НАПИ трябва да извършва текущ ремонт и поддръжка, зимно поддържане, сигнализации, поддръжка на АМ, маркировки и други оперативни дейности, както и да довърши започнатите обекти с голямо значение. „Средствата няма да са достатъчни за започване на всички нови обекти, за които имаме готовност, тъй като НАПИ има и стари задължения за 2008 г. в размер на приблизително 101 млн. лв. Така за 2009 г. агенцията ще ограничи дейността си в тези обекти, за които има осигурено финансиране“, каза изпълнителният директор.

За 2006 г. разходваните средства от Изпълнителна агенция „Пътища” (Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”) са в размер на 625 млн. лв., за 2007 г. те са в размер на 780 млн. лв, а за 2008 г. възлизат на 822 млн. За 2008 г. разходите за текущ ремонт и поддръжка възлизат на 398 млн. лв, което е с 23 млн. по-малко от предходната година. Причината за това е съсредоточаване на инвестициите в ново строителство за 2008 г., които са в размер на 61 млн. повече от предходната.

Проходът „Хаинбоаз” ще бъде затворен отново от 4 март тази година за възстановяване на ремонтните дейности и се очаква да бъде готов след 1 юли. В хода на рехабилитацията са одобрени допълнителни дейности в размер на 8 млн. евро, свързани с построяването на трета лента на „Хаинбоаз”. Проходът „Хаинбоаз” е възложен в рамките на международен търг, спечелен от Консорциум „Биндер АД – Пътни строежи Велико Търново АД”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
fallback