fallback

Общо 270 заявки за патент са подадени у нас през миналата година

От всички подадени заявки 250 са от българи

13:48 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

През миналата година в България са подадени 270 заявки за патент, съобщи днес във Варна председателят на Патентното ведомство Костадин Манев, който откри в Техническия университет в града Седмица на патентното ведомство и защитата на индустриалната собственост.

По думите му от всички подадени заявки 250 са от българи.

Според него това е изключително нисък показател, независимо че в сравнение с 2007 година се отбелязва ръст от 19%. Манев коментира, че все още липсва връзката между бизнеса и научно-изследователския сектор, независимо от създадените в страната 15 патентни информационни центъра.

По време на форума стана ясно, че българската мрежа за индустриална собственост е интегрирана в европейската патентна мрежа и през май страната ни ще бъде домакин на европейска среща по тази тема, предаде БТА.

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фархи съобщи, че се обсъжда възможността освен курсове по защита на индустриалната собственост, в учебното заведение да бъде открито и факултативно такова обучение за всички инженерни специалности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 09.03.09 г.
fallback