fallback

С 25% повече приходи от авторски права за музика в България през 2008 г.

Близо 80% от отчисленията за авторски права обаче са насочени към чуждестранни композитори и автори

13:32 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

С 25% са се увеличили събраните отчисления за авторски права на композитори и автори на текст в България през 2008 г. спрямо предходната година, като за отчетния период те надхвърлят 4,8 млн. лева, сочат данни на Музикаутор.

Най-голям дял от постъпленията са от национални телевизии и радиа, като се отчита значителен ръст в събираемостта от българските частни радиостанции.

„За голямо наше съжаление обаче над 79% от отчисленията за авторски права, разпределени през 2008 г., са насочени към чуждестранните композитори и автори“, коментира Ценко Минкин, новият председател на Управителния съвет (УС) на Музикаутор.

По думите му това се дължи на все по-малкия процент излъчвана българска музика в родния ефир, като за 2007 г. процентното съотношение е 18% към 82% в полза на чуждестранния репертоар. През 2005 г. близо 30% от музиката в националния ефир е била на български автори и композитори.

От организацията обясниха, че имат и сериозен ръст (около 200%) на постъпленията от сключените договори с туристически и търговски обекти. Според Закона за авторското право и сродните му права всички електронни медии, заведения, хотели, търговски обекти и други ползватели в България, които излъчват музика публично, дължат възнаграждения за авторските права по строго определени тарифи.

„Въпреки сложната икономическа и финансова обстановка в момента сме оптимисти за предстоящата година. Ще положим всички усилия за запазване ръста на приходите и броя на подписаните договори с ползватели”, каза Кирил Маричков, зам.-председател на УС на организацията.

Музикаутор е сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права. Сдружението е учредено през 1992 г. в София от 104 български композитори и автори. Днес представлява над 2000 български творци, както и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 58 чуждестранни авторски дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 07.09.22 г.
fallback