fallback

Синдикатите искат незабавно алтернативен план за спасяване на Кремиковци

Синдикатите настояват също и за незабавна проверка от специалните служби и контролните органи на Кремиковци

13:17 | 09.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Синдикатите от Кремиковци настояват премиерът Сергей Станишев да даде указание за незабавно разработване на алтернативни варианти за спасяване на дружеството, ако няма сделка с бразилската компания CSN. Това е казал днес пред протестиращите пред сградата на Министерски съвет кремиковски металурзи лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков, цитиран от БТА.

Металурзите са се събрали с искане да връчат на премиера декларация. В документа синдикатите настояват премиерът да проведе спешна среща с президента на бразилския кандидат инвеститор за комбината за финализиране на преговорите.

Бразилската компания остана единственият кандидат за инвеститор на Кремиковци, след като в края на февруари украинската компания Smart Holding се оттегли от преговорите за покупката на комбината поради липса на подкрепа сред кредиторите на фирмата.

Металурзите искат още да бъде разработена с участието на работниците компенсационна програма, която да включва преквалификация, ранно пенсиониране и обезщетение в размер на 30 заплати за работниците, които ще загубят работните си места.

Синдикатите настояват също и за незабавна проверка от специалните служби и контролните органи на държавата за всички действия, които се отнасят до Кремиковци, за да се установят причините, довели до катастрофата на комбината.

По-рано днес протестиращите бяха приети от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той ги е информирал, че продължават преговорите с бразилския кандидат-инвеститор за комбината.

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 04.09.22 г.
fallback