fallback

Акция на седмицата – Балканкар Заря АД

Компанията се нареди сред малкото, осмелили се да обявят прогноза за това каква ще бъде финансовата им картина през 2009 г.

10:03 | 07.03.09 г.

Книжата на базирания в Павликени производител на индустриални колела и джанти Балканкар Заря АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичното традиционно издание “Акция на седмицата”, след като в петък компанията се нареди сред малкото, осмелили се да обявят прогноза за това каква ще бъде финансовата им картина през 2009 г.

За настоящата година, въпреки кризата, Балканкар Заря съобщи, че очаква ръст на приходите от продажби на неконсолидирана база от 30 на сто до 11 млн. лв., като ръстът ще бъде постигнат за сметка на увеличаване на продажбите на физически обем при намаление на продажните цени.

Дружеството е постигнало споразумение за сключване на договор за дългосрочно сътрудничество с един от световните лидери в каростроенето, нареждащ се в челната петица на производителите за 2008.

Балканкар Заря очаква, вследствие намаление на оперативните разходи, да постигне рентабилност на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за 2009 г. от около 19% спрямо 8,4% през 2008 г.

В резултат акциите на производителя на джанти днес бяха изкупени до 1,15 лв. от 1,05 лв. преди това при обем от 1 332 прехвърлени лота.

Продукцията на компанията е предназначена главно за външния пазар – през 2007 година продажбите у нас са едва 6,6% от общите. Най-големите клиенти на Балканкар Заря са от Великобритания, Германия и Южна Корея (през 2007).

Балканкар Заря има инвестиции в капитала на две дъщерни дружества, чиито отчети консолидира – Уотс Заря Лимитид АД и Балканкар Руен АД

Уотс Заря Лимитид се занимава с асемблиране на колела с гуми, а Балканкар Руен е производител на управляеми мостове, сервоспирачки, гъвкави съединения и бандажни колела за каростроителната индустрия.

За 2008 г. Балканкар Заря изпълни 93% от прогнозните приходи от продажби и 48% от планираната печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA).

През 2008 г. Балканкар Заря регистрира счетоводна загуба на стойност 1,158 млн. лв. (неконсолидирана), главно заради отчетени отрицателни разлики от операции с финансови активи и инструменти на стойност 1,28 млн. лв.

Световната финансово-икономическа криза не остави незасегнато дружеството – през последното тримесечие на миналата година то реализира спад на продажбите на консолидирана база от 30 на сто до 2,256 млн. лв., а на неконсолидирана спадът бе 22% до 1,662 млн. лв.

Компанията обяви, че очаква “незадоволителни” резултати за първото тримесечие и по-осезателно възстановяване на нормалния за сектора ритъм на заявяване на поръчки след второто тримесечие на 2009 г.

През 2007 г. Балканкар Заря АД работи на около 88% от капацитета си.

За последните три месеца акциите на Балканкар Заря повишиха стойността си с близо 15 на сто. Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 09.09.22 г.
fallback