fallback

Преглед на печата за 6 март

08:03 | 06.03.09 г.

"Черният списък" на фирми нарушители - празен, в "сивия" - само кметове в. Дневник

"Черният списък" на фирми, които са нарушили Закона за обществените поръчки и срещу които има влязло в сила съдебно решение, стои празен, докато "сивият" - с възложителите с нарушения при харченето на евросредствата, се пълни, но засега само с кметове. Това показа проверка на "Дневник" в Агенцията за обществените поръчки, която е задължена по закон да поддържа двата списъка.

Именно от списъка с кметовете се разбра, че фирмата "Биндер" на бившия пътен шеф Веселин Георгиев е печелила проекти и по САПАРД за ремонт на селски пътища. Общо 16 нарушения на шестима кметове е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

България ще получи от ЕС "бързи" 520 млн. евро в. Дневник

Европейската комисия ще отпусне на България 528 млн. евро от структурните фондове под формата на предварителни плащания за стимулиране на икономическата дейност, подобряване на капацитета на администрацията и намаляване на бюрократичната тежест. Това съобщи в четвъртък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след срещата му с българския премиер Сергей Станишев в Брюксел. Приоритетното изплащане на средства от европейския бюджет до 2013 г. е една от мерките, с които комисията помага на страните членки да посрещнат ефектите от икономическата криза. Това не означава, че България ще получи повече средства от евробюджета.

ДДС от внос се понижи с 41% през януари в. Дневник

Тревожната тенденция постъпления по ДДС да спадат при вноса на стоки от страни извън Европейския съюз е налице и през януари. Това става ясно от отчета за изпълнението на бюджета към края на месеца, който Министерството на финансите публикува в четвъртък. Според него приходите са в размер на 174.4 млн. лв. при 296.6 млн. през януари 2008 г. Така проблемът, за който от Агенция "Митници" признаха през януари, се затвърждава в трети пореден месец. Основната причина според ведомството на Пламен Орешарски са спадналите цени на петрола. Според митниците обаче има свиване и при вноса на други видове стоки.

Борсата поиска бонуси за публичните компании в. Сега

Компаниите, които се търгуват на фондовата борса, трябва да получат специални преференции от държавата. "Те могат да имат предимство при обявяване на търгове и обществени поръчки", призоваха по време на конференция вчера от Българската фондова борса. Според шефа на отдела по комуникации на борсата Пантелей Карасимеонов идеята е да се подпомогне родният капиталов пазар, който понесе най-директно трусовете на световната финансова криза.

ДАНС разби бизнес схема на брокери и МВР в. Сега

Агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вчера арестуваха разследващ полицай от Ловеч, който близо четири години е продавал информация от МВР на местни брокери. Освен това задържаният Илиян К. често помагал на брокерската мафия в града да избегне ударите на закона, като саботирал собствените си разследвания, съобщиха от ДАНС. Полицаят е задържан за 72 часа.

Приватизират части от 4 болници в. Сега

"До няколко месеца ще бъдат факт първите приватизирани обособени части от болници в България", обяви в Смолян здравният министър Евгений Желев, цитиран от агенция "Фокус". Става дума само за части от 4 болници, а не за целите лечебни заведения, поясни министърът. Не е ясно кои точно ще са болниците. Министърът само обясни, че те се намират в София, Варна и Велико Търново. Сделките били в съвсем начален етап.

„Кремиковци” се изнася на палатки в. Стандарт

На палатки пред Министерския съвет се изнася "Кремиковци". Работниците ще направят лагер в знак на протеста си срещу забавения избор на инвеститор за комбината. Някои от тях не са получили още възнагражденията си за ноември миналата година, обявиха синдикатите в завода. Вчера те се срещнаха с ръководството на "Кремиковци" и синдика Цветан Банков, за да представят исканията си и да получат информация за бъдещето на металургичния гигант. От понеделник, 9 март, те започват и протести в столицата.

Кризата повлече цените на имотите в. Дневник

Затегнатото кредитиране доведе до намаляване на цените на имотите във Варна между 20 и 30 процента и замрази или отложи реализацията на част от вече строящи се жилищни сгради. Това каза председателят на регионалния клон на камарата на строителите Валентин Вълев. Така на практика строителните предприемачи започнаха много осезаемо да усещат последиците от прехвърлянето на кризата върху реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 19.08.22 г.
fallback