fallback

Базата на SOFIX и BGREIT остава без промяна до септември

Ръководството на БФБ допълнително ще прецени дали е необходима промяна в правилата за изчисляване на индексите

16:02 | 05.03.09 г.

Предвид усложнената конюнктура на капиталовия пазар и значителния спад в активността на пазарните участници, ръководството на БФБ-София е взело решение да не се изменя базата на индексите SOFIX и BG REIT до следващото им ребалансиране през септември 2009 г., съобщиха от борсата.

В рамките на този период, съобразно конкретните промени в пазарната ситуация, ще бъде извършена преценка относно необходимостта от промяна в Правилата за изчисляване на индексите на БФБ-София АД, става ясно още от съобщението.

В момента в базата на SOFIX са включени 20 компании, а в базата на BGREIT – 12.

В SOFIX се включват най-ликвидните емисии, търгувани на регулирания пазар, всяка отговаряща на следните условия: да се е търгувала на пазар, организиран от борсата не по-малко от 3 месеца преди включването й в индекса; да има пазарна капитализация, не по-малка от 50 млн. лв.; броят на акционерите на съответното дружество да не е по-малък от 500 лица; оборотът, реализиран с емисията през последната една година, да не е по-малък от 5 млн. лв.; фрий-флоутът (общият брой акции в акционери, притежаващи не повече от 5 на сто от гласовете в общото събрания на емитента), да е равен на поне 10 на сто от размера на емисията; броят на сделките, сключени с акции от емисията през последната една година, да не е по-малък от 1000.

Предвид горните условия дружествата от състава на SOFIX, които не отговарят на условието за минимална пазарна капитализация от 50 млн. лв. към днешна дата са 6 – ЗД Евроинс, Топливо АД, Спарки Елтос АД, Оргахим АД, М+С Хидравлик АД и Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ.

BG REIT е индекс, който се състои от акциите на дружества със специална инвестиционна цел за секюритизация на недвижими имоти или земя.

В индекса могат да се включват емисии, търгувани на регулирания пазар, всяка отговаряща на следните условия: да се е търгувала на пазар, организиран от борсата не по-малко от 3 месеца преди включването й в индекса; да има пазарна капитализация, не по-малка от 5 млн. лв.; оборотът, реализиран с емисията през последната една година, да не по-малък от 1,5 млн. лв. или броят на сделките, сключени с акции от емисията през последната една година, да не е по-малък от 750; фрий-флоутът (общият брой акции в акционери, притежаващи не повече от 5 на сто от гласовете в общото събрания на емитента), да е равен на поне 15 на сто от размера на емисията.

Към днешна дата всички емисии от състава на BGREIT отговарят на изискването за минимална капитализация от 5 млн. лв. и реализиран минимален оборот от 1,5 млн. лв. за последната една година.

По отношение критерия брой сключени сделки през последната една година от минимум 750, към днешна дата от състава на индекса на този критерий отговарят само 5 от всичките 12 дружества.

На този критерий не отговарят Агро Финанс АДСИЦ, Актив Пропъртис АДСИЦ, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, Парк АДСИЦ, Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ-София и Ексклузив Пропърти АДСИЦ-София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 02.09.22 г.
fallback