fallback

Облекчават правилата за сертифициране на инвестиции

Инвестиции клас „А“ ще бъдат вложенията до 32 млн. лв., а клас „Б“ - 16 млн. лв., досега техният размер бе съответно 70 млн. лв. и 40 млн. лв.

14:29 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над два пъти се намаляват границите за размера на инвестициите спрямо досегашните прагове за сертифициране, съобщи правителствената информационна служба.

Това се предвижда в приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Целта е създаването на нови работни места, стимулиране на икономическото развитие и намаляване на различията между отделните региони в страната.

Инвестиции клас „А“ ще бъдат вложенията до 32 млн. лв., а клас „Б“ - 16 млн. лв. Досега техният размер бе съответно 70 млн. лв. и 40 млн. лв.

В общините с равна или по-висока от средната в страната безработица клас „А“ ще бъде вложение от минимум 16 млн. лв., а клас „Б“ - 8 млн. лв. Сега изискването е съответно между 35-45 млн. лв. за клас „А“ и 20-25 млн. лв. за клас „Б“ в зависимост от равнището на безработица.

Минималният размер на инвестициите във високотехнологични дейности от индустриалния сектор за клас „А“ ще бъде 16 млн. лв., а за клас „Б“ - 8 млн. лв. В момента те са 35 млн. лв. и 20 млн. лв.

За високотехнологични дейности от сектора на услугите капиталовложението за клас „А“ ще бъде 11 млн. лв., а за клас „Б“ - 5,5 млн. лв. Сега клас „А“ са инвестициите до 24 млн. лв., а клас „Б“ - до 14 млн. лв.

За да се облекчат инвеститорите, при подаване на документи за сертифициране се уточняват необходимите документи. Въвежда се проверка по служебен път за състоянието на заявители, съгласно разпоредбите чл. 23, ал. 4 на Закона за търговския регистър. Изискването за представяне на финансовото състояние от 3 години е намалено за текущата година и за предходната финансова година.

Отпада и необходимостта за предоставяне на обща информация за икономическата дейност на лицата, притежаващи повече от 10 на сто в регистрирания капитал на дружеството заявител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
fallback