fallback

П. Димитров: Искането за увеличение на тока е ненормално

12:09 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Не е нормално искането за увеличение на цената на тока от страна на електроразпределителните дружества, коментира евнергийният министър Петър Димитров. По думите му искането им не може да се обосновава с намерението за по-големи инвестиции или пък с финансовите трудности, съобщава Dnes.bg.

”Разумният процент тепърва ще се подлага на анализи”, каза той.

По повод публикациите в руската преса, че на 8 март “Газпром” може отново да спре доставките на “синьо гориво” за Украйна, министър Димитров коментира, че са взети всички мерки ситуацията от 6 януари да не се повтори.

По думите му Антикризисният щаб работи, а и количеството газ, нагнетявано денонощно в Чирен, достига 2, 8 млн. куб. метра.

Министърът допълни и, че ако се наложи, ще се търсят алтернативни начини за доставка на газ от Гърция и Турция.

Попитан за това дали са основателни опасенията на анализаторите, че може да се наложи страни като България и Латвия, които са във валутен борд, да девалвират валутите си, министърът на икономиката и енергетиката отговори така:

“Аз съм изненадан от многото врачки, които се въртят край българския валутен борд. Според мен това е един от най-успешните български съвети в света и както виждате, не сме застанали на опашката с протегната ръка. Не мисля, че има основание за такива безпокойства. Категоричен е ангажиментът да влезем в еврозоната с курс на лева към еврото 1,95”, допълни Димитров.P

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 03.03.09 г.
fallback