fallback

Станишев: Не мога да приема да ни разглеждат „в пакет” с Румъния

Засега правителството има достатъчно гаранции, че инвестиционният интерес към страната няма да отбележи значителен спад, казва още министър-председателят

22:50 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

От самото начало на членството на България и Румъния в Европейския съюз (ЕС) беше налице тенденция двете страни да се разглеждат, а и на моменти да бъдат третирани, „в пакет”, а сега дори като конкуренти по отношение на констатациите в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Това казва министър-председателят Сергей Станишев в интервю за румънската информационна агенция Actmedia.

По думите му дори и в условията на финансова и икономическа криза има нагласи двете държави да бъдат разглеждани като намиращи се в една и съща ситуация.

„Разбира се, не мога да приема подобен подход”, казва премиерът.

Investor.bg припомня, че управителят на румънската централна банка заяви в четвъртък, че румънското правителство може да потърси кредитиране от ЕС, Международния валутен фонд и други организации, за да се пребори с ефектите от кризата.

Засега българското правителство има достатъчно гаранции, че инвестиционният интерес към страната няма да отбележи значителен спад, казва още министър-председателят.

Той допълва обаче, че „много внимателно трябва да се следи и анализира ситуацията, за да могат своевременно да бъдат намерени адекватните механизми за отговор”.

В България икономическата криза няма как да не повлияе върху секторите, които генерират високия икономически растеж през последните години – строителството, банковия сектор, туризма и други, заявява премиерът, правейки аналогия с последствията върху автомобилния сектор в Румъния.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:20 | 20.08.22 г.
fallback