fallback

Бизнес климатът в страната пак пада

Няма месечен спад единствено в строителството заради подновен оптимизъм за бъдещето

11:38 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

След известно задържане на равнището на общия показател на бизнес климата през януари 2009 г. през февруари бизнес климатът в страната подновява низходящото си движение от края на миналата година. Спадът за февруари възлиза на 3,3 пункта, сочи информация на националната статистика.

С изключение на строителството, където показателят остава на нивото от предходния месец, при останалите отрасли - промишленост, търговия на дребно и услуги, се регистрира влошаване.

В промишлеността понижението е с 3,3 пункта спрямо януари. Оценките на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и очакванията им за бизнес ситуацията през следващите шест месеца са се понижили съответно с 4,6 и 2,2 пункта.

Засилва се негативното влияние на несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от чужбина върху дейността на отрасъла. По-висок в сравнение с януари e и делът на предприятията, заявили че имат финансови проблеми.

По данни от бизнес анкетите през февруари не се очаква увеличение през следващите месеци на продажните цени в промишлеността.

Съставният показател „бизнес климат” в строителството през последния месец запазва равнището си от предходния (10,6%). Оценките на строителните предприемачи за настоящата бизнес ситуация продължават да се понижават и отчитат спад със 7,9 пункта спрямо предходния месец. По отношение на очакванията обаче анкетата регистрира известно възвръщане на оптимизма.

През февруари продължава спадът на строителната активност, но прогнозите за следващите три месеца са за известно възстановяване на дейността. Намаляват предприятията, които предвиждат освобождаване на работна ръка, но техният относителен дял все още остава висок – 30,1%. Около 8% очакват увеличение на персонала.

През февруари се задълбочават проблемите, които строителните фирми имат във връзка с несигурната икономическа среда, финансовата обезпеченост и недостатъчното търсене в отрасъла. Неблагоприятните климатични условия и недостигът на работна сила са затруднения за по-малко предприятия в сравнение с месец януари.

През последните три месеца бизнес анкетата регистрира очаквания за намаление на продажните цени в бранша. През февруари делът на предприятията, които считат, че цените ще се понижат, е вече 19,2% (максимум, регистриран за последните 15 години).

При търговията на дребно бизнес климатът се понижава с 6,6 пункта спрямо януари. Причина са по-ниските оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-песимистичните очаквания за следващите шест месеца.

Според събраните данни обемът на продажбите през последните три месеца се е понижил. В същата посока са и предвижданията за следващите три месеца.

Относно продажните цени в търговията на дребно не се наблюдава тенденция за тяхното увеличение през следващите три месеца.

Стопанската конюнктура в сектора на услугите през февруари също продължава да е неблагоприятна. Понижението на бизнес климата тук е с 3,3 пункта. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията са по-песимистични и те не очакват промени през следващите шест месеца.

Според тях търсенето на услуги през последните три месеца продължава да намалява, като очакванията са то да се задържи на настоящото равнище. Има нагласи за намаление на персонала.

Относно цените в сектора преобладава мнението, че те ще се запазят, но се увеличава и делът на тези, които очакват понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 29.08.22 г.
fallback