fallback

Улесняват условията за постоянно пребиваване у нас на чужди инвеститори

Промяната е част от няколкото одобрени днес от правителството нововъведения в Закона за чужденците

14:12 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Чуждестранните инвеститори у нас ще получава разрешение за постоянно пребиваване в страната при направена инвестиция от поне 500 хил. долара, която граница съществува и в момента, но няма да е нужно да минават поне шест месеца и един ден престой в България през предходната година. Промяната е част от няколкото одобрени днес от правителството нововъведения в Закона за чужденците.

Новите текстове поставят акцент върху изискването разрешенията за пребиваване, издавани от службите за административен контрол на чужденците, да бъдат съобразно единния европейски формат, посочват от Министерски съвет.

Съществено внимание се обръща на процедурата по доброволно напускане - чужденецът изпълнява задължението си да напусне страната в срока, определен в заповедта за отнемане на правото на пребиваване или за принудително отвеждане до границата. Срокът е от седем до 30 дни. Той може да бъде удължен по молба на съответното лице при отчитане на конкретните обстоятелства, съществуващите семейни и социални връзки на чужденеца, продължителността на неговото пребиваване в страната и др. Уредени са хипотезите за случаите на съществуваща опасност от укриване или заплаха за националната сигурност и обществен ред.

В съответствие с европейските стандарти в законопроекта се предлага намаляване на срока за налагане на забрана за влизане в България от 10 на пет години. Запазва се възможност забраната да важи и за повече от пет години, когато лицето представлява сериозна заплаха за обществения ред и сигурност.

Предвидена е и нова процедура относно съдебното оспорване на заповедите за принудително настаняване в специален дом на чужденец. Целта е да се гарантира ефективното упражняване от страна на засегнатия на правото му на защита. Заповедта за настаняване в специален дом може да се обжалва пред административен съд. Освен това съдът служебно ще следи и ще се произнася в закрито заседание с определение за продължаване, замяна или прекратяване на настаняването в специалния дом.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 28.08.22 г.
fallback