fallback

Преглед на печата за 26 февруари

08:14 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Хиляди дела за необслужвани бързи кредити затрупаха съда в. Сега

Световната икономическа криза удари първо по българите, взели бързи кредити, за да си напазаруват битова техника, обзавеждане, автомобили и др. От август-септември миналата година рязко е скочил броят на съдебните дела срещу длъжници, които не си погасяват вноските по такива заеми. На ден само в Софийския районен съд (СРС) се завеждат по 200-300 дела от фирми като "Ти Би Ай Кредит", "Кредибул" и др. През последните месеци са се активизирали и компании за комунални услуги като ЧЕЗ и "Топлофикация", които също си търсят неиздължените суми. Над 18 200 са заведените производства през миналата година само в едното отделение на СРС, показва годишният отчет на съда.

От 1 март София ще е в поредната криза с боклука в. Сега

Концесионерът по чистотата в София заплаши от 1 март да спре да събира боклука в целия град заради натрупани дългове на общината. Столицата дължи на фирмата над 10 млн. лв. от януари, а причината за забавянето е липсата на нови постъпления от такса смет. От същата дата чистенето на 5 района трябва да премине от "Новера" към три други фирми, като това включва и смяна на всички контейнери и камиони за отпадъци. Официалното предупреждение е изпратено на 23 февруари, но за него се разбра едва вчера.

И разделното събиране на боклука буксува заради кризата в. Дневник

Икономическата криза и свитото потребление на стоки засегна и разделното събиране и преработката на отпадъците. Заради това бизнесът настоява България да замрази целите за рециклиране на нивата от 2008 г., което означава да не се слагат нови контейнери и да се събира по-малко смет разделно. Ако това не стане, събраните опаковки ще затрупат складове, защото заводите, които преработват материалите, не могат да пласират продукцията си и в момента не приемат нови количества.

Четири от организациите за оползотворяване на опаковки - "Екопак", "Екобулпак", "Булекопак" и "Репак", ще преговарят с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за изготвянето на пакет от мерки, с които да се тушират последиците от икономическата криза.

МВР започна акция да си върне следенето в интернет без контрол в. Дневник

МВР ще направи нов опит да си възстанови безконтролното следене на интернет и телефонната комуникация, като инициира промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Това се случва 7 дни след като Народното събрание гласува изменения в този закон, които регламентират именно достъпа на силовото ведомство до данните. След като промененият ЗЕС бъде обнародван, ще се внесе и нов проект за редактирането му. Поправките в полза на МВР вече се пишели. През последните дни стана ясно, че основният проблем на спецслужбите е ограниченият достъп до телефонни разпечатки.

Примамват туристи с бонуси за лятото в. Стандарт

Туроператори и хотелиери атакуват българските гости месеци преди началото на летния сезон. Всевъзможни бонуси и отстъпки са приготвени за нашенците на плажовете от притеснения заради кризата бранш. От днес до събота всеки, който резервира почивката си по време на борсата "Ваканция и Спа" в НДК, ще получи намаление от 10%, обещаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Всички гости на Свети Влас през това лято ще ползват чадърите и шезлонгите на брега безплатно. Офертата за гостите на "Диневи Ризорт" е валидна и за трите плажа в града. По време на ваканцията си туристите ще получат като бонус и час на водно колело или на кану-каяк. През този сезон чужденците и българите ще почиват на една и съща цена. Досега немците плащаха доста по-малко. До 31 март гостите ще ползват 15% отстъпка, ако резервират почивката си за лятото, а до 31 април отстъпката е 10%. Това обясни Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Общини и кабинет в спор за 250 млн. лв. в. Сега

Общините не са съгласни с начина, по който правителството се готви да похарчи кризисните 250 млн. лв. за ремонти на детски ясли, градини, училища, читалища, инфраструктурни проекти и др. Местните власти искат сами да направят списъците, а не кабинетът да определя кои обекти да получат пари и кои не. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова пред "Сега".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 26.08.22 г.
fallback