fallback

Обвиниха бившия шеф на фонд „Земеделие“ в източване на 4 млн. лв. от фонда

Сред съмнителните договори на фонда е такъв за изготвяне на „етична инфраструктура“, което е било свършено за три дни

16:02 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Независимият депутат Мария Капон отправи днес от парламентарната трибуна обвинение към бившия директор на фонд „Земеделие“ Атанас Кънчев, че „е създал малка организирана група в държавния фонд, която за два месеца източва 4 млн. лв. от него“.

В групата влизал и административният секретар на Кънчев Асен Ангелов, който е син на депутата от БНС Румен Ангелов.

По думите на Капон след като през ноември Кънчев подаде оставката си, „вместо да е заведена преписка срещу него в прокуратурата, той е изпратен с благодарности“.

Кънчев беше директор на фонда в периода юли-ноември 2008 г.

Капон допълни, че скоро ще даде повече разяснения по случая.

Тя даде пример с два договора, сключени от Атанас Кънчев в качеството му на директор на фонда, които според нея будят съмнения.

И двата договора са сключени с една и съща фирма на една и съща дата – 29 август 2008 г. Срокът на изпълнение и на двата договора е 31 август 2008 г.

Фирмата е Ийстлофърм ЕООД, София, с управител Пламен Иванов, каза Мария Капон. Проверка в търговския регистър показва, че като управител на въпросното дружество е регистриран Николай Петров.

Единият договор е за изработване на „система от действия за укрепване на капацитета на фонд „Земеделие“ чрез изграждане на ефективна етична инфраструктура и е на стойност 258 хил. лв. без ДДС.

Другият договор е за разработване на „съвкупност от мерки, целящи подобряване на процедурите и наръчниците в агенция САПАРД“. Стойността на договора 230 хил. лв. без ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 04.09.22 г.
fallback