fallback

Стара планина с 37% спад на консолидираните продажби за 4-то тримесечие

Само за последното тримесечие на миналата година Стара планина холд АД отчита 33 хил. лв. загуба спрямо 1,73 млн. лв. печалба за съпоставимия период на 2007 г.

13:25 | 25.02.09 г.

Стара планина холд АД отчита 37% спад на консолидираните продажби за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо същия период на 2007 г. до 17,5 млн. лв. Това показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. За цялата 2008 г. продажбите намаляват с 6,5%.

Само за последното тримесечие на миналата година Стара планина холд АД отчита 33 хил. лв. загуба спрямо 1,73 млн. лв. печалба за съпоставимия период на 2007 г.

За цялата 2008 г. печалбата е отчетена печалба от 5,03 млн. лв., което е с 38,3% по-малко от резултата за 2007 г.

„Прогнозите за 2009 г. не са оптимистични“, се казва в доклада за дейността на компанията. „Финансовата криза, обхванала най-развитите икономики в света, започна да оказва бързо и силно негативен ефект върху редица области на европейската икономика. Общата несигурност, обхванала световните финансови пазари, затрудненият достъп до кредити и газовата криза засегнаха и засягат в различна степен експортно ориентираните производства. Ръстът на долара спрямо еврото може да даде благоприятен ефект върху европейските производители, които предлагат стоки на американския пазар.“

От групата посочват още, че оскъпяването на банковото финансиране също ще даде отражение на бъдещите финансови резултати. „Стара планина холд АД използва оптимално свободния ресурс за ограничаване влиянието на поскъпналите кредити. Освен посочените рискове, дейността на предприятията от групата на Стара планина холд АД е свързана по принцип и с някои допълнителни рискове като финансов, валутен и ликвиден, но през настоящата финансова година не очакваме съществено влияние“, допълват от компанията.

Пет от предприятията в инвестиционния портфейл на Стара планина холд АД са публични компании, което е предпоставка за ограничаване на ликвидния риск. Това са: Елхим Искра АД, Хидравлични елементи и системи АД, Фазан АД, М+С Хидравлик АД, Българска роза АД, се казва в доклада за дейността.

За последните 12 месеца акциите на дружеството са загубили 81,24% от стойността си до 1,15 лв. за акция в днешната търговска сесия.

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 03.09.22 г.
fallback