fallback

Приключи рехабилитацията на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3“

Модернизираният блок 4 е включен към националната енергийна мрежа повече от месец преди крайния срок

12:42 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската енергийна компания Enel и партньорът й НЕК обявиха успешното приключване на рехабилитацията на последния от четирите блока на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, съобщиха от Enel. С това завършва цялата рехабилитация и модернизация на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, в която компанията инвестира над 700 млн. евро.

Модернизираният блок 4 е включен към националната енергийна мрежа повече от месец преди крайния срок, съгласуван с Министерството на икономиката и енергетиката и НЕК, се казва в съобщението.

Четвъртият блок вече е включен към сероочистващите инсталации (СОИ) заедно с всички други блокове на централата, с което е изпълнено задължението и четирите блока да оперират при 94-процентно намаляване на емисиите от SO2.

Общата мощност на централата е увеличена от 840 MW преди проекта до 908 MW в момента.

Основните цели на проекта за рехабилитация и модернизация са били увеличаване на ефективността и капацитета на централата, удължаване на експлоатационния й живот с над 15 години и пригодяване към европейските екологични стандарти.

Начало на проекта за рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-изток 3” е сложено през 2003 г., припомнят от компанията. През 2006 г. приключва рехабилитацията на блок 2 и той е включен към СОИ, а през 2007 г. - на блок 1. Рехабилитацията на блок 3 и съответно включването му към СОИ са реализирани през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 07.09.22 г.
fallback