fallback

Преглед на печата за 25 февруари

07:25 | 25.02.09 г.

Държавата е загубила 8 млрд. лв. от криминални замени на земи в.Дневник

За последните четири години държавата е загубила близо 8 млрд. лв. от замените на държавни земи, раздадени под различна форма на частни лица, твърдят представители на Националната антикорупционна коалиция, цитирани от Медиапул. Загубите са пресметнати на базата на национално проучване за оценка на нарушаването на целостта на земята чрез заменките. Така е установено, че създадените 25 частни имения по Черноморието са по-дълги от 4 км. Излиза, че над 200 000 дка земи са заграбени. В резултат българското Черноморие, например, се е превърнало в частна собственост, казва Христо Николов, съпредседател на коалицията и член на ръководството на екосдружението "Зелени Балкани".

Строим още два моста над Дунав в.Стандарт

Мостове над Дунав ще бъдат изградени и при Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш. За това се договориха в Калафат министрите на транспорта на България Петър Мутафчиев и на Румъния Раду Берчиану. С проучванията и строителството на моста при Оряхово-Бекет се ангажира Румъния, а с този при Силистра-Кълъраш - България.

Взимаме 711 млн. лв. за екология от Европа в.Стандарт

Договори за 711 млн. лв. по програмата за опазване на околната среда са сключени само за последните няколко месеца. Това съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева при откриването на конференция за водния сектор в България. 1,8 млрд. лв. е общата сума, която ще бъде раздадена по програмата до края на 2013 г. о само за модернизирането на ВиК системата в страната са нужни 10 млрд. евро. Средствата от еврофондовете ще осигурят едва 30-35% от необходимите инвестиции, каза Плугчиева. Според нея разликата може да се компенсира с публично-частни партньорства.

За първи път от десетина години излизат магазини на топ локации в.Дневник

За първи път от десетина години на пазара излизат свободни магазини по главните търговски улици в големите градове, съобщи Добромир Ганев, собственик на агенцията за имоти "Форос". В момента има свободни търговски площи по столичния бул. "Витоша", както и по улиците "Княз Борис" и "Сливница" във Варна, посочи той. Ако през последните години наемателите се сменяха веднага, сега минават около три месеца, посочи Ганев.Площите се освобождават предимно от неутвърдени търговци без собствен бранд и с неправилна стратегия, посочи Ганев.

Правителството ще поднови строежа на "Горна Арда" с европейски партньори в.Дневник

Българското правителство ще поднови изграждането на хидроенергийния проект "Горна Арда" с нови партньори. Това съобщи енергийният министър Петър Димитров, на провелата се в София трета енергийна конференция за Югоизточна Европа.

По думите му турското дружество, приемник на компанията "Джейлан холдинг" води преговори с мощни европейски компании за продажба на дела си в проекта. "Горна Арда" е част от енергийната стратегия на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 04.09.22 г.
fallback