fallback

Газохранилището в Галата трябва да е готово до зимата

По предварителни изчисления общата стойност на инвестицията в Галата е към 300 млн. евро

15:57 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Газовото находище в Галата на фирма „Мелроуз”, което вече е изчерпано, съвместно с държавата би трябвало до края на 2009 г. да бъде превърнато в газохранилище, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на проведената днес в София трета енергийна конференция за Югоизточна Европа на тема „Сигурност, либерализация, климат”. 

Това е необходимо във връзка с осигуряването на природен газ при евентуална нова газова криза като тази през януари.

Превръщането в газохранилище може да се направи поетапно, като първоначално в него се съхраняват 450 млн. куб. м газ, а през 2011 г. обемът му да достигне 850 млн. куб. м газ. По предварителни изчисления общата стойност на инвестицията е към 300 млн. евро.

Що се отнася до модернизацията на газохранилището в Чирен, така че от него при необходимост да може да се черпят на денонощие 10 млн. куб. м газ при сегашни възможности за 4,3 млн. куб. м, министърът изрази „неудовлетворението” си, че ЕС не е отпуснал средства за модернизацията му, която е на стойност около 250 млн. евро.

От ръководството на Булгаргрансгаз съобщиха, че общото количество транзитиран газ от дружеството през миналата година е близо 17 млрд. куб. м, като най-много е за Турция – 13,7 млрд. куб. м.

Планираната междусистемна връзка на газопроводите на България и Румъния на стойност около 30 млн. евро би могла да се осъществи за около година и половина, като по нея годишно ще преминават до 600 млн. куб. м газ. Газопреносната връзка между България и Гърция на стойност над 120 млн. евро би могла да бъде построена след около две години и половина, като капацитетът й е до 700 млн. куб. м природен газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:56 | 06.09.22 г.
fallback