fallback

Българските емигранти изпратили у дома 1,9 млрд. долара за година

България попада в челната десетка на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери

13:19 | 23.02.09 г.

Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 млрд. щатски долара през 2007 г. по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Центъра за миграционни анализи и практики, съобщи Dnes.bg.

По данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 млрд. щатски долара през 2007 г. От тях 38,6 млрд. са изпратени към страните от Европа и Централна Азия.

Получените от българи в чужбина 1,9 млрд. поставят България в десетката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери. По този показател страната ни е шеста след Румъния (6,8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4,9 млрд.) и Русия (4 млрд.)

Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране (след преките чуждестранни инвестиции) за местните икономики, макар че реалният принос на тези средства за развитието на икономиките на „емигрантските“ страни остава предмет на диаметрални спорове сред специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 07.09.22 г.
fallback