fallback

Община София очаква 360 млн. евро от еврофондовете

185 млн. евро от тези пари са за строителството на софийското метро в отсечката хотел Кемпински Зографски – Централна гара

21:42 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Столична община предвижда да получи 360 млн. евро по оперативните програми, съобщи зам.-кметът Минко Герджиков по време на конференция, посветена на значението на еврофондовете за местното развитие.

Той уточни, че 185 млн. евро от тези пари са за строителството на софийското метро в отсечката хотел Кемпински Зографски – Централна гара. 131 млн. евро се предвиждат за завод за битови отпадъци, чиято първа копка вероятно ще стане през април.

Освен това вече са одобрени и други 38 по-малки проекта на общината по различните оперативни програми.

Герджиков посочи, че столицата вече усеща ефектите от кризата. Той даде пример, че за периода декември 2008 – януари 2009 г. приходите от сделки от продажби на имоти и на автомобили за общината са само 39 на сто от приходите за периода декември 2007 – януари 2008 г.

От заявените миналата година за строителство в София 13 мола, в началото на тази година са потвърдени за строителство само три. Банките рязко са намалили кредитирането за фирмите, особено що се отнася до ново строителство, забелязва се също и недостиг на оборотни средства.

Основните мерки, които предвижда да вземе общината за справяне с кризата, са по-ускорено усвояване на евросредства, да не се поемат инвестиционни разходи без осигурено предварително финансиране, да се увеличат постъпленията от реклама и наеми на общинска собственост, да не се увеличава общинската администрация и да се ускори връщането на старите вземания на общината, които възлизат на 200 млн. лв. Стремежът на Столична община е приходите за 2009 г. да са колкото през изминалата година, посочи Герджиков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 22.08.22 г.
fallback