fallback

Бизнес средата у нас – според държавата прекрасна, за бизнеса – не толкова

Инфраструктурата, административното обслужване, липсата на яснота - обичайните спънки пред инвеститорите

17:20 | 20.02.09 г.

Как се насърчават инвестиции? Каква е ролята на местната власт и достатъчно качествено ли е административното обслужване у нас? Какво липсва на бизнеса климата у нас? Отговорите на тези въпроси потърсиха днес участниците в антикризисна конференция с фокус върху сектора на недвижимите имоти.

Зам.-министърът на икономиката Явор Куюмджиев определи бизнес средата у нас като „прекрасна“, въпреки че открои като недостатък инфраструктурата. Именно в посока подобряване на инфраструктурата са насочени усилията на държавата чрез проекта й за изграждане на индустриални зони, коментира той.

Представители на бизнеса посочиха като спънки пред инвеститорите и други фактори като качеството на административното обслужване, както и липсата на достатъчно ясна визия за България като инвестиционна дестинация.

„Получихме средства за инфраструктура и подкрепата на Българската агенция за инвестиции, но не получихме обслужване на едно гише. Това е голям проблем за България. Станахме жертва на хилядите институции, загубихме много време и пари. Иначе можеше да инвестираме повече“, коментира Росен Плевнелиев от Линднер Имобилиен Мениджмънт, която реализира проекта Бизнес Парк София.

„Най-много липсва яснота от страна на държавата за нейната стратегия за развитието на страната като продукт, който да привлича инвеститори, както и по-ангажиран бизнес. Има ангажирани компании, но те не са достатъчно, за да формират общия глас“, каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International България.

Що се отнася до публично-частните партньорства (ППЧ) и ролята им за насърчаване на инвестициите според Петър Таков от Ландуел България важна е не толкова нормативната уредба по въпроса, колкото ролята на администрацията като двигател на процесите. ППЧ могат да се случват и при сегашната нормативна уредба, смята Таков.

„България напредна много за кратко време. Законите тук малко усложняват нещата, но не са толкова лоши“, заяви Джон Дейви от Вектор Мениджмънт.

Според него правителството трябва да намери начин поне да направи нещата да изглеждат лесни. „Не трябва да се забравя, че страната е в условията на глобална конкуренция и която държава успее да привлече инвеститори сега, ще спечели“, каза Дейви. Според него е необходим също и голям трансфер на знание от частния към публичния сектор.

„Моят съвет е не се опитвайте да диктувате каквото и да било на пазара. Правилно е да се прави инфраструктура, да се облекчават данъците, но да се диктува на пазара не може“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 22.08.22 г.
fallback