fallback

Акция на седмицата – Полимери АД

През седмицата бяха прехвърлени 2% от капитала на Полимери, а книжата му отчетоха ръст от близо 23 на сто

09:21 | 21.02.09 г.

Книжата на девненския производител на химически продукти Полимери АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в традиционното седмично издание “Акция на седмицата”.

Сделка за 107 хил. акции, или 2% от капитала, на Полимери АД в сряда при цена 1,1 лева повиши оборота по позицията до 120 хил. лв., като от понеделник до петък ръстът в капитализацията на компанията възлезе на 22,55 на сто до 7,2 млн. лв.

За миналата година Полимери АД отчете 18% спад на печалбата до 973 хил. лв. и минимален ръст на продажбите до 46,4 млн. лв.

Икономическата криза удари продажбите и производството на Полимери през четвъртото тримесечие, като приходите от реализация на продукцията възлязоха на 10,9 млн. лв. при 11,5 млн. лв. за октомври-декември 2007.

В резултат за последните три месеца на 2008 Полимери излиза на загуба от 452 хил. лв. при печалба от 2 млн. лв. за третото тримесечие и печалба от 1,5 млн. лв. за октомври-декември 2007 година.

“Задълбочаващата се стагнация на международния пазар и паралелно задълбочаващият се проблем с реализацията на течен хлор наложиха през ноември да се спрат за 7 дни основните инсталации на завода и да се намали с 20 броят на електролизерите”, става ясно от обяснителните бележки на компанията за четвъртото тримесечие на миналата година.

“Дружеството осъществява инвестиция по проект„Когенерация”, с реализирането на която ще си осигури на 100% нуждите от топлоенергия, с което ще добие автономност спрямо единствения досега доставчик”, се казва още в обяснителните бележки на Полимери.

Полимери има в баланса си вземания от свързани предприятия, класифицирани като нетекущи на стойност малко над 5 млн. лв. По-голямата част от тях са към офшорката Juriskando Consultants Corp., която е един от основните акционери в дружеството.

Краткосрочните вземания от свързани предприятия към края на миналата година възлизат на 18,4 млн. лв. и представляват вземания по предоставени заеми, вземания по цесия и вземания по продажби. Предоставените заеми към свързани фирми с краткосрочен характер са на обща стойност 6,6 млн. лв., от които 2,7 млн. лв. са кредит към Професионален футболен клуб Берое АД.

Дългосрочните плюс краткосрочните вземания от свързани дружества представляват близо 10 на сто от активите към 30 декември 2008 г. и 50% от продажбите за същата година.

В началото на миналата година Полимери първоначално показа загуба от 4,4 млн. лв. за 2007 година, но впоследствие одиторите на дружеството не признаха прехвърлени и отписани вземания за 4,8 млн. лв. (отчитат се като разход), което беше основна причина одитираният финансов резултат за 2007 г. да възлезе на печалба на стойност 1,425 млн. лв.

Основни акционери в Полимери са свързани с бизнесмена Николай Банев фирми.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на цени книжа

Свързани компании:

Полимери АД(51P)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 20.02.09 г.
fallback