fallback

Преглед на печата за 20 февруари

08:01 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сделка за сгради на НАП с Ирена Кръстева - стъпка първа

в. Дневник

Правителството направи първа стъпка към замяната на няколко държавни имота в столицата срещу нова сграда на приходната агенция - сделка, която преди пет месеца му предложи бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Министерският съвет в четвъртък реши да промени от публична държавна собственост в частна държавна собственост статута на четири имота, които се използват от Националната агенция за приходите (НАП). С писмо до премиера Сергей Станишев от 6 септември 2008 г., с копие от което "Дневник" разполага, фирмата на Кръстева "Обединени български вестници" предлага да получи точно тези имоти, срещу което да построи за своя сметка "нова, модерна и функционална административна сграда за нуждите на НАП".

Орешарски отхвърли идеята Сребърният фонд да инвестира у нас

в. Дневник

Финансовият министър Пламен Орешарски отхвърли идеята Сребърният фонд да инвестира и в български акции, стана ясно след срещата му с представители на инвестиционните посредници, на която бяха обсъдени предложените от гилдията мерки срещу кризата. По думите му при сегашните условия средствата на фонда не може да се пилеят, а трябва да се влагат единствено в инвестиции с висока степен на сигурност. Преди няколко седмици Българската асоциация на инвестиционните посредници (БАЛИП) изпрати до Орешарски предложения с мерки за подобряване на условията на българския капиталов пазар предвид кризата. Едно от предложенията беше да се позволи на Сребърния фонд да инвестира на българската борса, което сега му е забранено.

Съдът оправда Красимир Гергов за три часа 

в. Дневник

Само за три часа Софийският градски съд оправда за подкуп в особено големи размери собственика на рекламни агенции и консултант на Би Ти Ви, ТВ2, "Ринг тв" и Би Би Ти Красимир Гергов. Доволен съм, че нашето правосъдие е на ниво, каза Гергов, след като чу присъдата. Прокурорът заяви, че ще прецени дали ще я протестира, след като чуе мотивите. Делото се гледа по съкратена процедура по искане на адвокатите на Гергов Даниела Доковска и Ина Лулчева. Те настояха да не се разпитват всички свидетели, дали показания по време на следствието, а само бившият генерален директор на Българската национална телевизия Кирил Гоцев и журналистката от в. "Дума" Виктория Пенкова.Обвинението беше, че Гергов е подкупил Гоцев с два записа на заповед за общо 425 хил. лв., за да не сключи ексклузивен договор за рекламата на БНТ с руската "Видео интернешънъл".

Замразени са големи инвестиционни проекти край Дуранкулак

в. Дневник

Затихна интересът на чуждестранни компании към изграждане на ваканционни селища и ветроенергийни паркове в землището на шабленското село Дуранкулак. Това каза за "Дневник" кметът Зюмбюл Медаров. Данните му са, че 36% от строежите в района са замразени. Инвеститори довършват само малки обекти. Румънски посредници, работещи за американски компании, са оттеглили предложенията за инвестиции. Остава постоянен интересът на румънци за трансгранично сътрудничество, каза още Медаров.

Строим ново хранилище за радиоактивни отпадъци до 2014 г.

в. Новинар

През 2014 г. трябва да е готово националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, съобщи вчера Борис Пеков, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. В хранилището ще се погребват отпадъци от промишлеността, военна техника и радиоактивни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй”. Предстои да се изготви ОВОС – оценка за въздействие върху околната среда, която трябва да е готова до края на годината и след като това бъде направено ще е ясно точното място на новото хранилище. Ние бихме искали то да се намира на площадка „Радина”, която се намира срещу АЕЦ „Козлодуй”.

Бойко изнася боклука на гръб

в. Стандарт

Ще носим боклука в чували, ако трябва ще впрегна цялата администрация на общината да ги изнася начело с мен. Това заяви кметът Бойко Борисов по повод чистенето на петте столични района, чиито договори с концесионерите изтичат на 1 март. Още преди седмица старите чистачи от "Новера" бяха категорични, че в полунощ на 28 февруари започват да си прибират контейнерите. Новите от "Чистота Искър" и "Титан" пък не могат да подменят 25 хиляди кофи на секундата. Според Борисов капанът със съдовете бил заложен още при подписването на концесията по чистота в столицата.

Шефът на САПАРД може и да не е висшист

в. Сега

Новият шеф на замразената агропрограма САПАРД не само може да не е спец по финанси, но дори може да не е завършил висше образование. Това излиза от критериите за избор на заместник изпълнителни директори на фонд "Земеделие", които шефката му Ализан Яхова е изработила и по които вече се събират кандидатури. Задължително за новия отговорник по САПАРД ще е да познава правилата на програмата, което на практика отваря широко вратата за настоящи или бивши служители от самия фонд "Земеделие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 04.09.22 г.
fallback