fallback

Дъщерно на Захарни заводи получи митнически отказ за реекспорт на продукция

Захар ЕАД е получило право да преработи 5320 тона сурова тръстикова захар, в резултат на което е получена 5000 тона бяла захар

17:31 | 19.02.09 г.

Захар ЕАД-Стара Загора, което е част от групата на Захарни заводи АД-Горна Оряховица, е получило митнически отказ за реекспорт на бяла захар извън рамките на ЕС, а именно за Македония, съобщи Захарни заводи чрез БФБ-София.

Захар ЕАД е получило право да преработи 5320 тона сурова тръстикова захар, в резултат на което е получена 5000 тона бяла захар. От нея до момента е експортирана 1800 тона бяла захар.

Договорът с клиента от Македония е сключен на 17 февруари 2009 г., но след подаване на необходимата документация в електронната система обслужваща митниците, е констатиран отказ за реекспорт поради неясни причини, се казва още в съобщението.

На 19 февруари Захар ЕАД отново подава комплект от документи за обработка, но до момента няма писмено становище от страна на Агенция Митници относно причината за спирането на реекспорта.

Срокът за реекспорта по разрешението изтича на 14 април 2009 година.

Поради действията от страна на митниците, дружеството получи сериозен удар по имиджа си и търпи финансови и икономически загуби в различни аспекти, подчертават от Захарни заводи.

През четвъртото тримесечие на миналата година Захарни заводи отчете спад на продажбите от 18 на сто до 11 млн. лв. на годишна база. За цялата 2008 г. дружеството отчита 28% ръст на продажбите до 46,7 млн. лв.

Днес 143 акции от капитала на дружеството смениха притежателя си при цена 1,7 лева или без промяна спрямо вчера.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
fallback