fallback

Булгаргаз може да подпише нов договор с Газпром до края на май

От юли е възможно Булгаргаз да предложи ново понижение на цената на газа за страната, и то дори по-голямо от 11%

18:22 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стремежът на Булгаргаз е да бъде подписан с Газпром нов договор за доставки на газ за страната до края на месец май, или поне в този срок да бъдат постигнати съответните договорености, каза изпълнителният директор на Булгаргаз и член на борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) Димитър Гогов по време на изслушването си днес на заседанието на парламентарната комисия по енергеткика, инициирано от депутатите.

Гогов посочи, че до началото на март се предвижда Булгаргаз да бъде готов с конкретните предложения до Газпром (Газпромекспорт) за промени в настоящия договор, между които е и осъвременяване на показателите във формулата за изчисление на цената на газа за България, както и гаранции за сигурност на доставките. Съгласно подписания през 2006 г. меморандум, въпросният договор би трябвало да е със срок поне 10 години, но е по-добре да е до 2030 г., какъвто е и срокът на договора за транзит, допълни Гогов.

Договорите на газовата компания с конкретни обеми гориво с трите посредника към комента (основните количества се купуват от Овергаз) изтичат в периода края на 2010 - края на 2012 г., така че новият договор за доставки с Газпром, който ще е без посредници, трябва да бъде подписан най-късно до края на 2009 г.

Ориентировъчният срок за подписване на окончателния договор между акционерите за строителството на газопровода "Южен поток" също е краят на май, съобщи Димитър Гогов.

В случай че цените на алтернативните на газа горива (мазут и газьол) не се повишат в близките месеци и средният курс на долара към лева не се вдигне над 1,5 лв. за долар, то от юли е възможно Булгаргаз да предложи ново понижение на цената на газа за страната, и то дори по-голямо от 11%, заяви Димитър Гогов.

Посочената от газовата компания преди дни прогнозна цена на газа от 1 април е с 11,6% по-ниска от настоящата, а окончателното си предложения за цената на газа за второто тримесечие Булгаргаз ще представи за разглеждане от ДКЕВР до 11 март.

Относно по-близките за изпълнение газови проекти Гогов посочи, че това е осъществяването на междусистемните връзки със съседните ни страни – Гърция, Румъния и Турция, което може да стане следващата година. Още до края на тази година пък би могло да се договорят суапови сделки за доставки на газ през Турция, включително и от Азербайджан, но за целта трябва да са съгласни както Турция, така и Русия, което не е лесно да се постигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
fallback