fallback

Бизнесът подкрепя бюджетния излишък и средствата за инфраструктура

С всички сили трябва да се запази борда до влизането ни в еврозоната, смята председателят на КРИБ Иво Прокопиев

14:05 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поддържането на бюджетен излишък в условията на криза, а също така и увеличаването на държавните средства за инфраструктура бяха подкрепени от страна на бизнеса по време на форум в София на тема „Развитието на България в условията на глобална финансова и икономическа криза“.

В тази връзка председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев посочи, че би трябвало и да се ограничи участието в конкурси на фирми извън ЕС, особено в страни, където дадените дейности се подкрепят. Данев изказа и мнение, което сам определи като непопулярно, а именно по косвен начин да се ограничи вносът, като по този начин се ограничи и влиянието в България на девалвацията на валутите на съседни страни.

Данев даде предложение Съветът за икономически растеж към Министерството на икономиката и енергетиката да се превърне в орган към министър-председателя, за да може да има по-регулярни срещи, на които бизнесът и властта да обменят мнения относно икономиката на страната по време на криза. Това мнение бе подкрепено от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев, а премиерът Сергей Станишев се съгласи с него.

Прокопиев посочи по време на изказването си, че с всички сили трябва да се запази борда до влизането ни в еврозоната. Той препоръча още България да играе по-активна роля при формирането на т. нар. нов международен финансов ред, особено като се има предвид, че нашата банкова система е по-стабилна от много други, включително и от румънската. По думите му това би могло да ни служи и като предпоставка за по-скорошно присъединяване към механизма ERM2.

Относно някои препоръки за подписване на споразумение с Международния валутен фонд Прокопиев коментира, че към момента не може да се прецени дали това е необходимо, но не е изключено в скоро време да има необходимост от подписване на стендбай споразумение с МВФ. Той допълни, че в тази връзка трябва да се имат предвид и Европейската централна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Прокопиев препоръча да се вземат мерки за осигуряване на ликвидността на пазара на имоти, тъй като с него е свързано и благополучието на други отрасли. Той препоръча още да се вземат мерки за по-бързото изпълнение на предвидените газови проекти, особено в контекста на това, че Украйна има големи финансови затруднения и не е сигурна дали ще може да си плаща руския газ.

Симеон Пешов, председател на Българската строителна камара, горещо подкрепи предвидените инвестиции от държавата в инфраструктура, „тъй като са спасявали и преди държави от икономически кризи“. По думите му би трябвало да се съкратят процедурите по оперативните програми и още пролетта да се стартират търговете за големите инфраструктурни обекти, включително магистрала Тракия.

В тази връзка той изказа мнението на строителната камара, че търговете за магистрала Тракия, които наскоро ЕК препоръча да бъдат прекратени и проведени нови, всъщност са проведени коректно. По думите на Пешов би могло в скоро време да се проведат търгове в областта на пътната инфраструктура (вкл. магистрала Тракия) и ж.п. инфраструктурата на обща стойност 700 млн. евро по изчисления на камарата.

По данните на камарата печалбата на строителните фирми при участие в търгове вече е спаднала от 6% на 3%. Освен това са намалели драстично и поръчките за строителство на сгради, особено по Черноморието.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 12.09.22 г.
fallback