fallback

Емил Хърсев: Идеите за рефинансиране на банки трябва да се ограничат

През втората половина на тази година е възможно да се стигне до дъното на икономическата криза у нас, смята финансистът

13:33 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Идеите за рефинансиране на български банки в условията на икономическа криза би трябвало да се ограничат, каза финансистът Емил Хърсев по време на форум в София на тема „Развитието на България в условията на глобална финансова и икономическа криза“.

Хърсев подкрепи идеята на управителя на БНБ Иван Искров, че държавата не трябва да поема рискове с големи задължения към други страни. Ако се случи дадена банка да не е в добро финансово състояние, в нея не трябва да се наливат средства, както се прави в други страни, а първо да се национализира и да се смени ръководството й, а след това да се подпомага финансово, смята той.

Хърсев изказа мнение също така да не се подкрепят определени отрасли приоритетно от държавата, като най-важното е да се запази финансова стабилност, която по думите му стои в основата на икономиката.

Той изрази мнение, че е възможно през втората половина на тази година да се стигне до дъното на икономическата криза у нас, обаче дотогава трябва да се запази бюджетният излишък, за да има средства в етапа на подем на икономиката.

„В условията на криза трябва да има ясни правила и да не се краде“, отбеляза още финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 08.09.22 г.
fallback