fallback

Дженерал Електрик може да вложи във ветрогенератори у нас до 800 млн. евро

Засега за място на инвестицията се проучва община Мирково в Софийска област

16:56 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дженерал Електрик проучва възможността за изграждане на ветроенергиийни паркове в България, като засега представлява интерес район в община Мирково, Софийска област. Това е станало ясно при срещата днес между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и мениджър проекти на GE Energy Infrastructure – Energy Джордж Бисес, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

По предварителни оценки е възможно да бъде изграден ветропарк с мощност между 120 и 500 мегавата, като през тази година ще продължават проучвателните дейности за ветровия потенциал в района.

Според допълнителните проучвания за ветровия потенциал и наличието на терени, инвестицията може да се реализира в рамките на между 200 млн. и 800 млн. евро.

Дженерал Електрик трябва да кандидатства за сертификат за инвеститор клас „А”, за да може компанията да получи подкрепа от държавата съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, е обяснил още министърът на икономиката и енергетиката. Той е допълнил, че инвеститорът ще има необходимото съдействие, както от министерството, така и от Българската агенция за инвестиции при реализацията на инвестиционните си намерения в сферата на енергетиката в България.

Присъстващата на днешната среща Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, е съобщила, че инвеститорът се е спрял на терени в общината, част от които са общински, а други – държавни. Пред министър Димитров тя е поставила въпроса за евентуалното предоставяне на държавни терени на Дженерал Електрик за изграждането на ветроенергийния парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 03.09.22 г.
fallback