fallback

Туристическият бранш подкрепя поемане на визите за руснаци от държавата

Подобна практика съществува в Кипър по отношение на същия генериращ пазар

15:11 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 93 на сто от представителите на туристическия бизнес в България подкрепят идеята държавата да поеме разходите за издаване на визи на граждани от Русия, Украйна и Беларус, закупили туристически пакет от регистриран туроператор.

Това става ясно от проучване, инициирано от Национален хотелиерски мениджмънт клуб и проведено в периода 11-16 февруари 2009 г., в което са попълнени 126 анкети. Туристите от посочените страни са единствената алтернатива на западния пазар, изпаднал в криза за лято 2009, се посочва в съобщението на клуба.

Подобна практика съществува в Кипър по отношение на същия генериращ пазар.

Сред останалите предложения на бизнеса са виза да се издава срещу лична карта при пристигане на ГКПП и ваучер от регистриран български туроператор, в който да е посочен номер на хотелска резервация за почивка.

Ако визата се заплаща, то сумата да бъде символична, конкурентна на Турция, Гърция и Кипър, и плащането да става при влизане в страната (както например е в Египет), предлагат още от сдружението.

Сред останалите идеи са да се съкратят времето и процедурата и да се намали таксата за издаване на визи за туристи от Македония, Косово, Сърбия, Албания (по предварителни данни на Държавната агенция за туризъм за посещенията на чужди туристи у нас за януари-септември 2008 г. чувствително са намалели туристите от Сърбия - със 73,4%, и Македония - със 71,4%), както и консулските отдели да приемат документи с удължено работно време при наближаване на празници като Коледа, Нова година, Великден.

Националният хотелиерски мениджмънт клуб е изготвил няколко предложения към антикризисната програма, която предстои да се изработи от ДАТ. Сред тях са да бъде намален ДДС за услугите в областта на туризма, общините да намалят курортната такса, да се увеличи бюджетът за реклама, да бъде предвиден допълнителен бюджет за реклама в основните дестинации, генериращи туристи за България.

Предложенията включват още ДАТ да обърне внимание на националната реклама в съседните балкански държави и да преговаря с МВнР за облекчаване на визовите процедури и разходи за тях, Националният съвет по туризъм да лобира пред националния превозвач за намаляване цените на самолетните билети и увеличаване на рейсовете от Русия, държавата да приеме антикризисни мерки, изразяващи се в дотации в самолетните превози от Москва, Санкт Петербург и други големи градове в Русия.

Държавна субсидия за всички български туристи, почивали повече от пет дни в български зимен или черноморски курорт, под формата на “cashback” или данъчни преференции, както и съкращаване на персонала на ДАТ и намаляване на разходите за издръжка на агенцията, предлагат още от клуба.

За стимулиране на българите да почиват в България се предлагат още преговори с хотелиерските организации за намаления в цените за хотелско настаняване и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 03.09.22 г.
fallback