fallback

ДКЕВР: Няма причина да оставим тримесечното отчитане на тока

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ предложиха вчера да понижат цените на тока, ако не се връща отчитането всеки месец

12:31 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към настоящия момент Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма основателна причина и мотив за преразглеждане на своето решение за премахване на тримесечното отчитане на тока, коментира пред журналисти заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев по повод вчерашното предложение на електроразпределителното дружество ЧЕЗ тримесечното отчитане да бъде запазено при намаление на цените на електроенергията.

Крайният срок, който сме дали на ЧЕЗ, за да преминат отново към едномесечно отчитане на тока, е 30 март, припомни Кирчев, цитиран от БТА. От своя страна ние приветстваме абсолютно всички действия, които са свързани с понижаване на цената на електроенергията и на услугите към клиентите, както и подобряване на качеството на услугите, заяви той.

Според Кирчев предложението на ЧЕЗ не може да бъде наречено опит за изнудване. Той посочи още, че определяните от ДКЕВР цени на електроенергията са максимално допустимите, а всяко дружество може да ги понижи колкото иска по своя преценка.

В ДКЕВР още не е постъпило официално предложение от страна на ЧЕЗ, нито пък възражение спрямо нашето решение за въвеждането на едномесечно отчитане, каза Кирчев. Той посочи, че между ДКЕВР и ЧЕЗ се води работна кореспонденция, в която ЧЕЗ са информирали комисията, че ако бъде запазено тримесечното отчитане, дружеството ще намали цената на електроенергията с 2 лв. на мегаватчас - тоест с 0,2 стотинки на киловатчас, колкото според Кирчев излиза отчитането на енергията всеки месец. Приемаме това като още една крачка от страна на ръководството на дружеството към потребителите, коментира Кирчев.

В момента ЧЕЗ провежда анкета за обществените нагласи относно тримесечното отчитане и ние ще се запознаем с резултатите от нея, каза заместник-председателят на ДКЕВР.

Той посочи още, че още е много рано да се прогнозира как ще се променят цените на синьото гориво и парното от 1 април, като подчерта, че в ДКЕВР не са постъпили заявлението на „Булгаргаз“ за новите цени и отчетите на топлофикационните дружества.

По-рано този месец от Булгаргаз прогнозираха спад на цената на синьото гориво с 12 на сто за второто тримесечие заради по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, както и на по-ниския валутен курс на щатския долар към лева. 

Относно критики от страна на ЕК за начина на регулиране на енергийния пазар в България Кирчев каза, че отговорите към ЕК се обмислят внимателно и комисията ще отговори в постановения срок. Според Кирчев въпросът с определяне на квотите за регулирания пазар трябва да бъде внимателно съобразен с всички участници в енергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 31.08.22 г.
fallback