fallback

Започва разширението на метрото в Младост

Първата копка на участъка Младост 1 - бул. Цариградско шосе ще бъде направена в неделя

17:00 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Първа копка на участъка на софийското метро „Младост” 1 –„Младост“ 3 - бул. „Цариградско шосе” ще бъде направена в неделя, съобщиха от столичната община.

По-рано същия ден на метростанцията пред СУ „Св. Кл. Орхидски” ще бъде отбелязано завършването на тунелите между пл. „Св. Неделя” и стадион „Юнак”.

Участъкът „Младост“ 1- „Младост“ 3 – бул. „Цариградско шосе” е с дължина 2,2 км, има 2 метростанции и голям подземен паркинг под бул. „Цариградско шосе“ с 2000 паркоместа. След направено проучване от консултанти на Европейската инвестиционна банка участъкът е предложен за финансиране от банката с местно съфинансиране.

Първата метростанция от този участък ще обслужва прилежащите части от ж. к. „Младост“ 1а и ж. к. „Младост“ 3, а чрез съответен довеждащ транспорт - и останалата част от ж. к. „Младост“. Тя е разположена под пътното платно на бъдещия булевард Универсиада с изходи към двата микрорайона на жилищния комплекс.

Втората метростанция от участъка е разположена под пътното платно на бул. „Цариградско шосе“ до международния изложбен център „ЕXPO 2000”. Заради дневния поток от няколко десетки хиляди автомобила, на това място се предвижда голям паркинг за автомобилите, навлизащи в столицата, и крайна спирка на крайградските автобусни линии.

Трасето в целия участък е подземно. Строителството му трябва да приключи през 2012 г.

Изпълнител на участъка е Обединение Метро Младост, като проектът е на стойност 221,971 млн. лв. Партньори в Обединение Метро Младост са Пи Ес Ай АД, Трейс София ЕАД, Адвал АД и Стройинжект АД. Първите две са част от икономическата група на Трейс Груп Холд АД.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
fallback