fallback

Акция на седмицата – Холдинг Пътища АД

Книжата на инфраструктурната компания бяха най-ликвидни и с най-голям ръст за последните пет работни дни

09:20 | 14.02.09 г.

През последните пет търговски сесии книжата на инфраструктурната компания Холдинг Пътища АД се наредиха едновременно като най-поскъпващите и най-ликвидните от гледна точка на показателя брой сключени сделки.

От миналия петък до вчера те отчетоха ръст от близо 33 на сто, минавайки психологическата граница от 2 лева за брой. Броят на сключените сделки за периода възлезе на 318.

Тъкмо поради това, акциите на дружеството бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на традиционната рубрика “Акция на седмицата”.

За последното тримесечие на миналата година финансовите резултати на Холдинг Пътища се влошиха като дружеството отчете неконсолидиран спад на продажбите от 40 на сто спрямо година по-рано като за периода октомври-декември те възлязоха на 26 млн. лв.

За същия период на годишна база печалбата на дружеството се понижи с 97% до 953 хил. лв.

За цялата 2008 г. неконсолидираните продажби на Холдинг Пътища АД намаляха със 17% до 75,8 млн. лв. Неконсолидираната печалба се понижи с 83,3% до 5,44 млн. лв.

При тези данни неконсолидираните ценови съотношения на дружеството са следните: 

P/E 10,7
P/B 1,6
P/S 0,77

По отношение на корпоративните новини, миналата седмица стана ясно, че шест фирми, измежду които и Холдинг Пътища, ще продължават в търга за рехабилитация на пътя София-Пирдоп, след като са подали в срок документи за участие в него.

Инфраструктурната публична компания подаде най-ниската цена на търга по проект за рехабилитация на пътната инфраструктура, Лот 4 Югозападна област, или близо 30 млн. лв.

Голяма част от дейността на Холдинг Пътища АД през последните години е свързана с европейските фондове. От началото на 2008г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД във връзка с констатирани нередности при изразходването на парите. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по структурните и кохезиония фонд на ЕС, ако не докаже, че може контролира правилното изразходване на европейските пари.

През лятото на миналата година от дружеството заявиха на пресконференция, че Холдинг Пътища е готово да финансира изграждането на последните 117 километра от магистрала Тракия.

“Готови сме да започнем изграждането на магистралата със собствени средства и след година и половина държавата да започне да ни се издължава”, уточни тогава Орлин Хаджиянков, председател на УС на дружеството. Холдинг Пътища е готов да работи по метода на публично-частно партньорство или да спечели търг за трите лота на магистрала Тракия, като и в двата случая е готов в офертата си да впише, че ще финансира изграждането на магистралата.

В последния ден от миналата година Национална агенция “Пътна Инфраструктура” съобщи, че Европейската комисия временно спира работите на комисиите по избор на изпълнител на строителството на автомагистрала Тракия – Лот 2 и Лот 3, поради наличие на предпоставки за възможни нарушения на процедурата.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа   

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
fallback