fallback

Преглед на печата за 13 февруари

07:26 | 13.02.09 г.

„Топлофикация” надува сметките за януари в. Новинар

Сметките за парно и топла вода за януари ще са по-високи в сравнение с тези през декември 2008 г., независимо от това, че топлоподаването беше намалено с 11 процента заради кризата с газа. Това съобщи вчера шефът на „Топлофикация – София” Петко Милевски. Официалната причина за надутите сметки е увеличението на цената на парното и топлата вода от 1 януари тази година с 19 процента, обясниха от дружеството.

Холандски фонд взема четири наши фирми в. Стандарт

"Импала инвест" придобива контрол върху 4 наши фирми - "Белла България" АД, "Олитрейд" ООД, "Лакис Франчайзинг" АД и "Карина 2000" ООД. Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията. "Белла" произвежда стоки от хранително-вкусовата промишленост. "Олитрейд" - олио. "Лакис франчайзинг" търгува с храни, а "Карина 2000" развива заведения за бързо хранене.

Кметът Борисов ще прави боклукчийски холдинг в. Дневник

Работим за създаването на 100% общински холдинг, който да поеме чистенето на цяла София. Това заяви кметът Бойко Борисов по време на заседанието в четвъртък на Столичния общински съвет. Борисов добави, че общината води преговори с банки за отпускането на заеми, с които да може да изкупи акциите на дружеството "Новера", което е собственик на почистващите фирми.

Гергов пак ще реинвестира печалбата на Пловдивския панаир в. Дневник

Мажоритарният собственик на Пловдивския панаир "Пълдин туринвест" е гласувал против решението на държавата да разпредели като дивиденти половината от печалбата на компанията за миналата година с мотива да остане в дружеството. Така втора поредна година печалбата ще се реинвестира в ремонти, които бизнесменът Георги Гергов обещаваше да извърши със свои средства.

На общото събрание в четвъртък на "Международен панаир - Пловдив" представителите на Министерството на икономиката и енергетиката (което вече държи малко над 49% дял в панаира) са предложили във фонд "Резервен" да се заделят само 10 на сто от печалбата, а 50 на сто да се разпределят като дивидент. Акционерите от "Пълдин туринвест" обаче са настояли средствата да останат в дружеството, така че да се използват за изпълнение на инвестиционната програма. Печалбата на панаира е около 9 млн. лв.

Добрич регистрира срив на инвеститорски интерес в. Дневник

Намалял е инвеститорският интерес към Добрич, наблюдава се срив на търсенето на общинска собственост, както и на спад на услугите. Това отчете зам.-кметът по финанси Иван Колев при обсъждане на общинския проектобюджет с представители на местния бизнес.

Според Колев стагнацията ще се отрази на приходите от данъци и такси. Той цитира изследване на Националното сдружение на общините, според което постъпленията в местните бюджети ще намалеят с 20-30% . Кметството в Добрич вече е потърсило съдействието на частни съдебни изпълнители за събиране на вземанията от длъжници, но Колев не разполага с данни какъв е броят на делата.

Варна търси "фентъзи" решение за транспорта в. Дневник

Във Варна започва проучване за рентабилността от изграждането на монорелсова надземна железница. Идеята беше представена в сряда пред съветниците от комисията по транспорт в общинския съвет като алтернатива на масовия градски транспорт от зам.-кмета Свилен Крайчев. По думите му вече са проведени предварителни разговори с представители на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие, които проявяват интерес да финансират подобен проект. Проучванията сочели, че именно в условия на икономическа стагнация финансовите институции са готови да пренасочат ресурси към изграждането на мащабни инфраструктурни обекти.

Слънчев бряг остана на тъмно в. Сега

Ръководството на държавното дружество "Слънчев бряг", което поддържа инфраструктурата на курорта, реши да изключи уличното осветление и няма намерение да го пуска. Лампите бяха спрени във вторник и оттогава всяка вечер комплексът изглежда призрачен. "Ние нямаме вече пари, а частните собственици отказват да плащат таксите си за поддържане на инфраструктурата. Нямам намерение да правя разходи, които не мога да платя после на EVN, затова изключихме осветлението", обясни Малина Стратиева. Годишно това струва 300 000 лева и до ноември м.г. сумата се е превеждала редовно.

Брюксел пак ни отряза за "Тракия" в. Новинар

Процедурите за строителството на двата участъка Стара Загора – Нова Загора и Нова Загора – Ямбол, съответно Лот 2 и Лот 3, на магистрала „Тракия” съдържат дискриминационни условия и нарушаване на конкурентоспособността. Това се казва в официално писмо на Европейската комисия, получено днес в Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

Става дума за техническите изисквания в тръжните процедури кандидатите да имат собствена или наета асфалтова база. Според комисията тези условия нарушават конкуренцията между фирмите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 04.09.22 г.
fallback