fallback

„Ню имидж” ще увеличава инвестициите, но иска държавна подкрепа

Компанията твърди, че е изпълнила инвестиционния си план по приватизационния договор и си иска обратно депозита

17:42 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската филмова компания „Ню имидж” обяви намеренията си да увеличи инвестициите в „Ню Бояна филм”, като през следващите години удвои броя на продукциите, правени в България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си днес с президента на „Ню имидж” и „Милениум филмс” Ави Лернер. 

След приватизацията на „Бояна филм” у нас са снимани около 120 филма.

При срещата си с министъра Лернер е изявил желание държавата предсрочно да върне депозита, направен от компанията при приватизацията на „Бояна филм”, тъй като, по негово мнение, неговата компания вече е изпълнила приватизационния си ангажимент за инвестиции.

За Investor.bg Петър Димитров уточни, че „Ню имидж” е трябвало да инвестира общо 15,6 млн. евро и по сметки на компанията към края на 2007 г. те са инвестирали 12,6 млн. евро, така че от компанията предполагат, че вече са изпълнили заложеното в документите. Самият депозит е в размер на 1,6 млн. евро. Министерството ще провери съответните документи и сметки и ако те съответстват на твърденията на филмовата компания, депозитът ще бъде върнат, подчерта Димитров.

От „Ню имидж” също така са направили заявка да получат статут на инвеститор „първи клас”, който въпрос ще бъде разгледан от Българската агенция за инвестиции.

По време на разговора си с министъра Ави Лернер е поискал по възможност и подкрепата на държавата за дейността си в България. Петър Димитров обясни за Investor.bg, че от филмовата компания по въпроса са дали пример, че в някои страни от държавния бюджет на съответната филмова компания се връщат обратно около 25% от направените от нея разходи, тъй като се смята, че косвено филмовата индустрия привлича чужди инвестиции, включително и в туризма.

Петър Димитров съобщи от своя страна, че е предложил киноцентърът да „отвори врати“ за туристически посещения, но повече подробности по идеята не бяха обявени.

„Никакви ангажименти от страна на държавата относно държавни помощи за „Ню имидж” не са поемани”, заяви Петър Димитров. Той допълни, че ще бъде проучено как стоят подобни въпроси в други европейски страни, но по всяка вероятност такава финансова подкрепа би се тълкувала като „непозволена държавна помощ”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 17.08.22 г.
fallback