fallback

Отпада таксата за дезинфекция на границата за влизащите в страната коли

Обсъдена е възможността за извеждане на дейността по събиране на винетни такси извън технологичния ред за граничен контрол на леки моторните превозни средства

16:20 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Отпада таксата за дезинфекция на граничните пунктове за влизащите в страната леки автомобили, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Министерски съвет днес прие внесените от ведомството промени в Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП). Промените предвиждат нулева ставка на таксата за дезинфекция и дезинсекция на всички влизащи в страната леки моторни превозни средства. В приетата наредба се дефинират понятията „вътрешни“ и „външни граници“ и съответно се определя видът контрол, осъществяван на тях.

С промените в наредбата трябва да се подобри управлението на системата „единен фиш“. Предвижда се и обособяването на т. нар. бърза писта за преминаване през сухопътни ГКПП на външни за Европейския съюз (ЕС) граници. За тази „бърза писта“ отпада въвеждането на данни в системата „единен фиш“. Тя важи за български граждани, граждани на ЕС и членовете на техните семейства, гражданите на страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на Швейцария и членовете на техните семейства, уточняват от МДААР.

Министерството на вътрешните работи ще се определя за собственик и администратор на системата „единен фиш“. Предвижда се също така МВР да издаде инструкция за експлоатацията на системата. Ще бъдат разширени и административните правомощия във връзка с цялостната организация на осъществяване на граничен контрол и се засилва ролята на началниците на ГКПП в тази насока.

Обсъдена е възможността за извеждане на дейността по събиране на винетни такси извън технологичния ред за граничен контрол на леки моторните превозни средства. Промяната се мотивира с продажбата на винетки, която увеличава времето за преминаване през границата.

Системата за разплащане „единен фиш“ обхваща граничните контролно-пропускателни пунктове, които са външна за ЕС граница. Анализ, представен от МДААР, показва, че за месеците след въвеждане на „единния фиш“ приходите от такси на ГКПП са се увеличили на годишна база с 68%, което е много повече от ръста на броя на преминалите превозни средства (11%), се отбелязва в съобщението. Вследствие на въвеждането на „единния фиш“ на ГКПП-“Калотина“ приходите са нараснали със 113 на сто, а на пункта „Капитан Андреево“ - с 86 на сто. С „единния фиш“ са регистрирани допълнителни приходи на всички ГКПП - 11 млн. лв. за около 6-7 месеца (на годишна база ефектът е около 19-20 млн. лв.), отчитат от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
fallback