fallback

Купувачите в приватизационни сделки ще може да разсрочват задълженията си

При подписване на споразумението ще се съставя и погасителен план. Ако купувачът забави плащането на три вноски на определените им падежи, сумите стават незабавно изискуеми

12:36 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за следприватизационен контрол да може да сключи спогодба за разсрочване на вземанията на купувачи по приватизационните договори, предвиждат обсъдени на първо четене от парламента промени в Закона за приватизационен и следприватизационен контрол. Те са внесени от независимите народни представители Мария Капон и Елеонора Николова.

Условие за разсрочване на вземанията е да има искане от страна на купувача и представено от него обезпечение, което да покрива размера на вземанията.

Предлага се Агенцията за следприватизационен контрол да може и да опрощава част от дължимите суми или изцяло натрупаните лихви.

Периодът на разсрочване може да бъде до 10 години, считано от датата на подписване на спогодбата, като при подписването й купувачът следва да е заплатил не по-малко от 5 на сто от задължението си.

При подписване на споразумението ще се съставя и погасителен план. Ако купувачът забави плащането на три вноски на определените им падежи, сумите стават незабавно изискуеми, предвиждат вносителите.

Агенцията за следприватизационен контрол до момента не е упълномощена да преговаря с длъжниците си за разсрочване на плащанията им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 08.09.22 г.
fallback