fallback

Швейцарска група инвестира ?80 млн. в проект за вятърен парк край Казанлък

Строителството ще започне през пролетта на 2009 и се очаква ветропаркът да влезе в действие в края на 2010 г.

17:23 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Ветроком“ ООД, което през миналата година беше закупено от швейцарска компания, ще инвестира близо 80 млн. евро в проект за вятърен парк в близост до Казанлък, става ясно от съобщение на Българската агенция за инвестиции, която ще връчи в четвъртък на инвеститора сертификат за инвестиция клас А.

Собственик на дружеството е енергийната група АЛПИК Холдинг Груп, която беше създадена в началото на 2009 г. като резултат от сливането между швейцарските компании Ател Холдинг и ЕОС.

Предвижда се вятърният парк да е с обща мощност от 50 MW, като ще се състои от 20 вятърни турбини на германския производител Фурлендер, всяка от които с мощност 2,5 MW. Строителството ще започне през пролетта на 2009 г. и се очаква ветропаркът да влезе в действие в края на 2010 г.

Внедряването на проекта ще създаде около 100 постоянни и временни работни места в областта на строителството, електрическите инсталации и транспорта. Изграждането на вятърния парк в България е част от стратегията на АЛПИК за увеличаване дела на възобновяемите енергийни източници.

АЛПИК работи активно както в Швейцария, така и в цяла Европа, в областта на производството, преноса, продажбите, търговията и услугите в енергийния сектор. Компанията има 26 търговски фирми в 29 европейски страни и за нея работят повече от 10 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
fallback