fallback

Консолидираният отчет на Свилоза по всяка вероятност ще сочи загуба

Общите задължения на Свилоза към 31 декември 2008 г. са в размер на 3,709 млн. лв.

16:11 | 11.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

По предварителни данни в консолидирания отчет на Свилоза АД за 2008 г. ще бъде отчетена загуба, каза за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Михаил Колчев.

Загубата се дължи главно на основното предприятие от групата – производителя на целулоза Свилоцел ЕАД, Свищов, което за последните три месеца на миналата година претърпя загуби в размер на около 6 млн. евро. Също така, по предварителни данни, общата годишна загуба на Свилоцел се очаква да бъде около тази сума, а консолидираната загуба на Свилоза – по-малка.

Общите задължения на Свилоза към 31 декември 2008 г. са в размер на 3,709 млн. лв., съобщиха от ръководството на дружеството, като всички са за срок до 1 година. Свилоза няма дългове към банки. Почти всички задължения на дружеството са към търговки фирми, с изключение на преференциален заем от 135 хил. лв., получен от държавното „Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда” (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В началото на февруари основното предприятие на Свилоза временно прекрати производство, поради високите цени на дървесината у нас и същевременно спада на цените на целулозата на международните пазари. Собственикът на Свилоза Красимир Дачев обяви вчера, че в края на март Свилоцел предвижда да възобнови работата си, така че скоро отново ще започне да купува дървесина.  

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 11.02.09 г.
fallback