fallback

Преглед на печата за 11 февруари

08:02 | 11.02.09 г.

Столичната община ще раздели чистенето "по братски" в. Дневник

От 1 март общината вероятно ще раздели чистенето на петте района в София между участниците в провалилата се обществена поръчка, съобщиха източници от общинския съвет. Администрацията ще започне процедура по пряко договаряне, в която ще бъдат поканени австрийската компания "Заубермахер", германската "Ремондис" и българската "Титан АС". Така общината ще се опита да спаси от боклучена криза "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица", след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени заповедта, с която "Заубермахер" беше избрана за победител в конкурса. От кметството съобщиха, че досегашният чистач на районите - "Волф", няма да бъде канен. Мотивът да се избере пряко договаряне е, че общината е в извънредна ситуация и дори е получила разрешение от Агенцията за обществените поръчки.

Туризмът поиска спешна антикризисна програма и 36 млн. лв. в. Дневник

Спешна антикризисна програма, пари за реклама, привилегировано кредитиране на компаниите - това са някои от исканията, които представителите на туристическия бранш представиха във вторник на специално организирана среща. В декларация до Народното събрание и правителството най-големите сдружения в бранша искат 16 млн. лева от бюджета да бъдат дадени като субсидия за издаване на входни визи, а други 20 млн. - за реклама на националните курорти. Поводът за техните искания са тревожните очаквания за бъдещето на предстоящия летен сезон и прогнозите за спад на записванията от основните пазари до 50%.

Морските общини се разбързаха за пречиствателните станции в. Дневник

След като години наред отпадните води на милиони туристи се изливаха директно в Черно море, а случаят с измислената пречиствателна станция в Синеморец се превърна в нарицателно, крайбрежните общини се разбързаха с екопроекти. Вчера стана ясно, че половината от черноморските общини са подали предложения по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС). Това съобщи по време на първата копка за изграждането на водна инфраструктура в Приморско екоминистърът Джевдет Чакъров. Обектът в Приморско е част от изпълнението на ангажимента на България къмЕС за изграждане на пречиствателни станции в населени места с над 10 хил. жители.

Хаос при обезщетенията на коли след леки катастрофи в. Новинар

Паника и хаос царят сред застрахователите след влизането в сила на наредбата за документите и реда на съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информирането между МВР, комисията по финансов надзор (КФН) и информационния център към гаранционния фонд. Документът влезе в сила на 30 януари тази година.

Според него вече не е нужно при леките катастрофи водачите да викат служители на КАТ, които да установят щетите, а след това застрахователите да изплатят обезщетение на пострадалия водач. За да може компанията да изплати щетите, водачите вече попълват само констативен протокол, който се получава при сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Дачев продава завод под масата в. Стандарт

Машиностроителният завод "Вапцаров" в Плевен се разпродава под масата, научи "Стандарт". Миноритарният собственик Красимир Дачев е започнал преговори за продажба на производствени мощности зад гърба на основните акционери. Бизнесменът е предложил земята и основните производства на "Вапцаров" на фирмите "Малибу 2000" ЕООД и на "Овърмит" ЕООД. Красимир Дачев се е решил на този отчаян ход на 4 февруари. Тогава излязоха нововписаните точки в дневния ред на общото събрание на завода, насрочено за 27 февруари. За тогава се предвижда смяна на надзорния съвет, чийто шеф е Дачев. Затова той бърза преди уволнението си да спечели отново, като незаконно разпродаде завода.

Търгът за новите паспорти пак зацикли в. Сега

Дългоочакваният финал на търга за издаване на лични документи с биометрични данни се е отложил с половин месец заради жалба на една от фирмите участнички. А комисията в МВР, която трябва да избере победител сред шестте кандидати, имала повече работа от предвиденото и се наложило удължаване на срока за произнасянето й от края на януари за 16 февруари. Това съобщиха вчера пред "Сега" източници от вътрешното ведомство.

МОН слага таван на учителските доходи в. Сега

МОН иска таван на учителските доходи, но без да отнеме правото на директорите да определят заплатите на персонала. Министерството и социалните партньори обсъждат идея за възнаграждения на администрацията и учителите да се отпускат между 65 и 85% от общата годишна сума на училището, съобщи министър Даниел Вълчев. Ако училището иска да надхвърли горната граница, ще трябва да иска разрешение от собственика - МОН или съответната община, и този разход трябва да е добре мотивиран, обясниха от просветното ведомство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:32 | 04.09.22 г.
fallback