fallback

Енемона привлича стратегически инвеститор в проект «Ломски лигнити»

За този проект Енемона АД получи сертификат за първи клас инвестиция през ноември 2007 година

17:25 | 10.02.09 г.

Енемона АД открива процедура по избор на консултант за привличане на стратегически инвеститор в енергиен проект "Ломски лигнити", съобщи дружеството чрез "Бюлетин Investor.bg".

За този проект Енемона АД получи сертификат за първи клас инвестиция през ноември 2007 година. Целта на енергиен проект "Ломски лигнити" е на база ломското лигнитно находище да бъде създаден енергиен център около р. Дунав в района на гр. Лом при използване на географския и инфраструктурен потенциал на територията.

Ломското лигнитно находище е регистрирано в Националния геофонд още средата на 80-те години на миналия век. Съществуващите геоложки изследвания съдържат достатъчна информация, за да бъде подготвен икономически анализ относно рентабилността на експлоатацията на находището.

През първото полугодие на 2007 г. Министерството на икономиката енергетиката (МИЕ) проведе конкурс за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ „Момин брод”, като дружеството Енемона беше класирано на първо място от конкурсната комисия.

В резултат през октомври същата година между Енемона АД и МИЕ бе сключен договор за търсене и проучване на въглища в площ „Момин брод”, с което на практика се даде началото на същинската работа по „Енергиен проект ломски лигнити”.

Тогава от Енемона съобщиха, че в рамките на следващите три години, считано от 2007 година, предвиждат инвестиции за над 70 млн. лв. по проекта. Плановете на Енемона бяха инвестицията да бъде финансирана отчасти със средствата от осъщественото през ноември 2007 година първично публично предлагане (IPO).

През януари стана ясно, че Енемона е сключила договор с държавна институция за предпроектни проучвания, проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на административна сграда на стойност над 100 млн. лв.

Днес книжата на Енемона не промениха съществено стойността си като последната сделка бе при ниво от 6,55 лева за акция.

 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
fallback