fallback

500-те млн. лв. държавни кредити ще бъдат раздадени до края на март

Ако мярката даде добри резултати, правителството има готовност за отпускане на втори транш, каза Станишев

14:41 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предвидените 500 млн. лв. за кредити за малки и средни предприятия у нас, осигурени от държавата чрез Българската банка за развитие (ББР), се очаква да стигнат до бенефициентите до края на март. Това стана ясно на проведена днес среща между министър-председателя Сергей Станишев, представители на ББР и на асоциацията на банките в България.

Българската банка за развитие вече е договорила с 12 търговски банки кредитни линии в размер на 230 млн. лв., като средствата ще бъдат използвани за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, за предекспортно финансиране, както и за финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС на български малки и на средни предприятия.

Общо 43 млн. лв. вече са стигнали до бенефициентите.

Рефинансирането на търговските банки е част от приетия от правителството пакет от мерки „Пазарна гъвкавост“ за ограничаване на ефектите на световната финансова и икономическа криза върху българската икономика.

Министър-председателят Станишев отбеляза, че ако тази мярка даде добри резултати, правителството има готовност за отпускане на втори транш от средства по същата линия. Той призова банките да направят така, че информацията за тези възможности да достигне до малкия и до средния бизнес у нас.

Премиерът препоръча да се насочи вниманието към предприятия, осигуряващи работа на повече хора, и на такива, които произвеждат стоки за износ. Да се направи отделна програма за подпомагане на земеделските производители, както и да се помисли за кредитирането на предприятията за оборотни средства, поиска също министър-председателят.

Дълги години пенсионните фондове бяха много печеливши, но от миналата година те претърпяха сериозни загуби, заяви Станишев и добави, че ББР има нагласа за отпускане на облигационни емисии в размер на около 100 млн. лева. 

Ангел Геков от ръководството на ББР каза, че по отношение на пенсионните фондове банката ще емитира облигационна емисия, предназначена целево за финансиране. За да се реализира това, са необходими незначителни нормативни промени, които вече се инициират от Асоциацията на банките, съвместно с Комисията за финансов надзор.

Няма проблем да се организира линия и в подкрепа на земеделските стопани, заяви Геков. Добър стимул за този сектор би била линия от около 100 млн. лв., имайки предвид средния размер на кредитите, които там се ползват - между 50 и 250 хил. лв., добави банкерът, цитиран от БТА.

Заемите за бизнеса се отпускат съгласно общите условия на банките-партньори. Условията за предоставяне на кредитни линии предвиждат финансирането на малки и средни предприятия да е с максимален размер до 2 млн. лв., при лихва до 8 на сто и размер на таксите и комисионните - до 0,7 на сто на годишна база. Срокът за кредитите е до 10 г. с тригодишен гратисен период.

Изпълнителният директор на ББР Димитър Димитров заяви, че при следващите траншове правилата и процедурите ще бъдат подобрени. По думите на банкера някои от банките се притесняват от допълнителните условия за това, че тези средства ще отидат в българската икономика, а няма да отидат в посока на „майките“, кредитирали своите субсидиари в страната. Тези условия са правилни и те трябва да присъстват и при следващите траншове, добави Димитров.

По отношение на инициативата JEREMIE се предвижда ББР и Европейският инвестиционен фонд да създадат съвместно дружество със специална цел, с капитал от 200 млн. евро. Дружеството ще разработи финансови продукти за търговските банки в страната. Тази програма ще позволи срокът за усвояване на средствата за малките и средните предприятия по структурните фондове на ЕС да се увеличи от две на седем години.

Още по темата: 

Държавната Банка за развитие стана основен участник на междубанковия пазар

Лъчезар Богданов: ББР не трябва да участва активно на паричния пазар

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback