fallback

Преглед на печата за 9 февруари

08:05 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Готовността на България за Шенген ... 1.4% в. Дневник

България е на път да изгуби огромна част от предоставените от Европейския съюз средства за подготовката на страната за шенгенското безвизово пространство. За две години институциите са успели да усвоят едва 1.4% от европейските средства - 4.355 млн. лв. от общо 161 млн. евро (близо 315 млн. лв.). Договарянето на парите приключва през декември, крайният срок за изпълнението на проектите е октомври 2010 г.

Целта на програмата е външните за ЕС граници да се подсилят, да се подготви и администрацията, за да се премахнат вътрешните граници на България с другите страни членки. Най-оптимистичните очаквания засега са страната ни да се присъедини към Шенген на 1 март 2011 г.

Швейцарците допуснаха българите и румънците до трудовия си пазар в. Дневник

Швейцария ще отвори трудовия си пазар за българи и румънци в резултат на провелия се в неделя в страната референдум. Според предварителните резултати между 51 и 55% от гласувалите са подкрепили тази мярка. От преброените гласове в 20 от 26-те кантона именно позитивният отговор е преобладавал, включително и в някои по-евроскептични германски региони. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени след редакционното приключване на броя.

Изходът от вчерашния референдум беше до известна степен предварително предопределен. Причината е, че негативен резултат щеше да влоши изключително сериозно отношенията на Швейцария с ЕС и рискуваше да доведе до отмяната на всички търговски споразумения между Берн и общността. Еврокомисията дори предупреди Швейцария преди време за подобна възможност.

Банки пак вдигат таксите за клиенти в. Стандарт

Не само лихви, но и такси и комисиони вдигат банките ни. Заради кризата в последните месеци на няколко пъти са правени корекции в тарифите на трезорите, показа проверката на "Стандарт". Наш читател сигнализира, че от този месец вече плаща 5 лв. за превод по сметка в друга банка. Новата тарифа влязла в сила от 2 февруари, като преди това преводът е струвал 4 лв., обясниха читателите. Справка с тарифите на големите трезори показа, че междубанков изходящ превод струва от 80 ст. (в Първа инвестиционна банка) до 2 лв. (Пощенска банк, СИБанк). В ОББ преводът е 5 лв., или 8% от стойността на сумата.

Корекции на тарифите си в последните месеци са правили УниКредит Булбанк от 26 януари, Пощенска - от 20 декември, и SG Експресанк - от януари т. г. Трезорите са променили цените на различни услуги. Тенденцията обаче е една - при намалялото кредитиране и по-слабите обороти в последните месеци заради финансовата криза банките се опитват да си осигурят по-голяма печалба от други дейности.

Стотици губят пари за пенсия заради НАП и работодатели в. Сега

Осигуровките, които всеки месец трябва да постъпват по партидите на работниците в частните фондове за втора и трета пенсия, често се бавят със седмици, месеци, а понякога и година. През това време стотици засегнати граждани не получават никаква доходност от парите си. "Има такъв проблем и той бе обсъждан на специална среща в Националната агенция за приходите (НАП)", съобщи пред "Сега" шефът на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. От НАП пък казаха, че всички възможности за разрешаване на проблемите с пенсионните фондове ще се разгледат от новата постоянно действаща експертна работна група.

Работодателите превеждат осигуровките за пенсия на НАП, а тя насочва парите към НОИ и към частните фондове, които управляват средствата за втора и трета пенсия. Сумите трябва да постъпват във фондовете всеки месец. Според Абаджиев обаче има случаи и на забавени над година преводи. НАП се оправдава за закъсненията с работодателите, които подават декларации със сгрешени ЕГН, имена или адреси.

В Мол Варна пак се готвят за стачка в. Дневник

Продавачки в Мол Варна се готвят за протест и смятат утре да затворят вратите на магазините си. Протестът им е подготвян в последните дни на седмицата и повод за него е отливът на клиетни в първия месец на годината. Предстоящата стачка не е прецедент в най-големия търговско развлекателен комплекс вав Варна. В навечерието на коледните и празници около 81 търговци от общо 140 се обединиха в сдружение, което да преговаря с ръководството на мола за намаляване на цените на наемите.

Сега работещи в мола, твърдят, че икономичестака стагнация вече е станала причина за съкращения персонала. Недоволните твърдят, че отливът на клиенти вече е довел до фарлити на магазини. Затова участниците в утрешния протест ще настояват пред ръководството на търговския колмплекс да получат гаранции, че ще запазят работните си места. Вероятно ще предявят и претенции за трудовите си възнаграждения.

Нови протести на животновъди в сряда в. Новинар

Животновъди от цяла България ще стачкуват ефективно, ако не бъдат приети от премиера Сергей Станишев, съобщи шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. На срещата с премиера животновъдите ще поискат по-високи субсидии, минимални изкупни цени за млякото, спиране на вноса на кондензирано мляко и растителни масла, както и оставката на земеделския министър Валери Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 26.08.22 г.
fallback