fallback

Отмениха регистрацията по Закона за ДДС за търговците на тютюневи изделия

Търговците ще подлежат на облагане с патентен данък, като трябва да подадат декларация до 1 април 2009 г.

10:53 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Депутатите приеха предложението регистрацията по ДДС на търговците на тютюневи изделия да отпадне. Тази промяна, засягаща законите за тютюна и тютюневите изделия, за ДДС и за местните данъци и такси, е включена по предложение на бюджетната комисия в заключителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), която беше приета днес на второ четене.

Търговците, регистрирали се след 1 януари 2009 г. или които са в процедура по регистрация, могат до 1 април 2009 г. да подадат заявление за обявяването й в нищожност, гласят промените.

Търговците ще подлежат на облагане с патентен данък, като трябва да подадат декларация до 1 април 2009 г. В този срок те трябва да преведат първата вноска от патентния данък.

Основните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвиждат вливане на Агенцията за държавни вземания (АДВ) в Националната агенция за приходите (НАП).

Законът предвижда на НАП да се прехвърлят отговорностите на АДВ за събиране на всички видове публични вземания, за съхранението и продажбата на конфискувани или отнети в полза на държавата вещи. НАП ще представлява държавата в производствата по несъстоятелност, ще събира частни държавни вземания, както и задължения, свързани с неправомерно усвоени средства от еврофондовете.

Депутатите приеха плащането към НАП на публични задължения да се извършва както безкасово, така и в брой - предложение, направено в пленарната зала от Надя Антонова от Коалиция за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
fallback