fallback

Разрешиха по-скъпи награди при провеждането на рекламни игри

При продажба на стоки или услуги със сравнително висока стойност, обещаваната награда не може да представлява повече от 15 минимални работни заплати за страната

12:47 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните години немалко компании бяха глобявани заради раздаването на по-скъпи награди от разрешеното в закона при провеждането на рекламни игри и промоции. С цел да се постигне по-адекватна политика в тази насока Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че повишава допустимата стойност на подобни подаръци.

Досега КЗК определяше максималният праг на допустимите награди по два основни критерия. Първият от тях изискваше при продажба на стоки със сравнително ниска стойност предлаганата награда да не надвишава повече от 100 пъти цената на продавания продукт. Вторият критерий се използваше при продажба на стоки и услуги със сравнително висока стойност и предвиждаше максималната горна граница на наградата да не превишава 10 минимални работни заплати.

Променен е вторият критерий - при продажба на стоки или услуги със сравнително висока стойност обещаваната награда не може да представлява повече от 15 минимални работни заплати за страната.

Променено е също и досегашното определение на „рекламен предмет с незначителна стойност”, който може да бъде предоставен като добавка към продавана стока или услуга. Комисията уточнява, че под „рекламни предмети” следва да се разбират всякакви вещи, върху които може да бъде възпроизведено наименованието на търговеца, неговата марка или лого, а тяхната стойност не бива да надвишава повече от 10 на сто от цената на продавания продукт или услуга.

От комисията казват, че ще продължи да се смята за незаконно привличане на клиенти с предлагането на награди, които са по-скъпи от посочените в променения закон стойности. Това означава, че все още няма да е допустимо да се обещават например автомобили или други подобни награди, които очевидно струват повече от 15 минимални заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
fallback