fallback

Преглед на печата за 5 февруари

08:09 | 05.02.09 г.

Пловдив ще продава шест от деветте си поликлиники в. Дневник

Шест от деветте поликлиники в Пловдив ще бъдат пуснати за продажба до края на годината, съобщи директорът на общинската агенция за приватизация Чавдар Марев. За продажба се подготвят и три медико-технически лаборатории. Окончателното решение трябва да бъде взето от общинския съвет на 12 февруари. Останалите здравни заведения засега не са включени в програмата на кметството.

Банките планират да капитализират печалбите за миналата година в. Дневник

Банките у нас възнамеряват да капитализират печалбите си от изминалата година като допълнителен резерв, като са уверили в тези си намерения централната банка, казаха за "Дневник" източници от банковия сектор. Заделянето на печалбите като резерви в капитала е допълнителен буфер за банковия сектор в тази ситуация на глобална финансова и икономическа криза, коментираха банкери.

Санкциите за нарушаване на конкуренцията стават между 5 и 10% от оборота в. Дневник

Санкциите за нарушаване на конкуренцията ще бъдат между 5 и 10% от годишния оборот на провинилата се компания. Това е записано в нова методика за изчисляване на глобите, приета от Комисията за защита на конкуренцията. Големината на санкциите ще зависи от конкретното нарушение.

При по-леко провинение компаниите ще трябва да платят глоба от 5% от продажбите си през предходната финансова година. За такова ще се приема ограничаване на конкуренция в сравнително малък район или в случай, че от действията са засегнати малко на брой фирми. До 8% от оборота пък ще заплащат онези компании, които умишлено са ограничили конкуренцията и това е нанесло вреда на по-широк кръг от компании, без това да е довело до затваряне на пазара или на изключване на конкурент от него. За картел или стратегическа злоупотреба с господстващо положение ще се налага най-високата глоба от 10% от оборота.

Дават звезди на хотелите за срок от 5 години в. Новинар

Апартаменти за гости във ваканционните комплекси няма да се отдават на туристи, ако не са съгласни и останалите собственици. Това предвиждат приетите промени в Закона за туризма от икономическата комисия в парламента. Предвижда се освен хотел като туристически обект да се въведат хостелите и апартаментите за гости. Освен това звездите на хотелите ще се дават за срок от 5 години, а на ски-пистите за 10 вместо както досега за постоянно.

Отписват дребни фирми от ДДС в. Стандарт

Дребните търговци на цигари могат да се откажат от ДДС още днес. Данъчните позволяват будките за цигари и малките магазинчета, които вече са подали документи за регистрация по ДДС, да се откажат, още преди парламентът окончателно да е гласувал промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това става благодарение на становище на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Мария Мургина. Задължителната регистрация на търговците на цигари по ДДС беше въведена с решение на парламента в края на миналата година. Това изненада дребните магазинчета и будки за цигари в цялата страна и през първите седмици на 2009 г. хиляди подадоха документи за регистрация по ДДС.

Част от парите за регионално развитие до 2013 г. свършиха в. Сега

Евромилионите по оперативна програма "Регионално развитие" - 1.36 млрд. евро, няма да стигнат за всички проекти. В ресорното министерство вече са отворили 16 схеми, по които се отпускат безвъзмездни средства за ремонти на пътища, саниране на училища, болници, за насърчаване на туризма, реставриране на културни паметници и и т.н. По някои от схемите вече са постъпили толкова много качествени проекти, че общата им стойност превишава предвидените до 2013 г. средства.

Ресурсът за ремонт на общински пътища например - 125 млн. лв, свърши още миналата есен. Голяма конкуренция има и на между общини, фондации и сдружения, които искат да инвестират в училища, читалища, библиотеки и др. - от над 300 внесени проекта вече са одобрени 101 за над 427 млн. лева, което е много над предвидения бюджет от 245.26 млн. лв.

9000 учители са съкратени заради просветната реформа в. Сега

8832 са съкратените учители в страната през 2008 г., съобщиха вчера от министерството на образованието. Те са получили обезщетения за 17 млн. лв. Средствата бяха отпуснати като част от програмата за оптимизация на училищната мрежа. Общо учителите в страната са 93 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
fallback