fallback

Българските фермери засега отлагат планираните допълнителни протести

Mинистърът на земеделието пое ангажимент част от исканията на протестиращите да бъдат изпълнени до 20 февруари

17:56 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Протестите със затваряне на гранични пунктове се отлагат за неопределено време, съобщиха от Асоциацията на млекопроизводителите, които днес блокираха частично движението на Дунав мост.

При срещата си в Оряхово с фермери министърът на земеделието Валери Цветанов е поел ангажимент част от исканията им да се изпълнят до 20 февруари, съобщи Лена Иванова, член на управителния съвет на асоциацията.

Преди да приключи блокадата на Дунав мост протестиращите планираха ново спиране на движението и утре.

Подобна блокада заплашва и унгаро-румънската граница, пък заяви Караш Костел от Асоциацията на животновъдите в Румъния. В родината му вече има подготвен протокол за такъв протест през март. Представители на румънската асоциация днес са били в Русе, за да подкрепят исканията на българските си колеги.

Част от протестиращите днес на главния път Стара Загора-Хасково български млекопроизводители поискаха по-рано през днешния ден оставката на земеделския министър, но други участници в митинга не подкрепиха идеята. „Заставаме зад всички искания на националната асоциация, но не смятаме, че сега е време за оставки. Те само биха забавили разрешаването на проблемите ни“, бе мнението на Динко Господинов, председател на старозагорското сдружение на млекопроизводителите, цитиран от БТА.

По време на протеста фермерите поискаха ясни правила при разпределение на млечните квоти, както и засилен контрол на вноса на сухо мляко у нас.

На митинга председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов заяви, че настоява за среща с премиера и че ако разговорът не се състои до петък, в понеделник ще бъде блокиран пътният възел „Петолъчката“ до Сливен.

В района на Видин млекопроизводители протестираха от 12 до 15 часа край бариерата на граничния пропускателен пункт, където им е било разрешено да се съберат. Те блокираха за около 10 минути пътя пред граничната бариера, пеейки патриотични песни.

Видео от протестите  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 23.08.22 г.
fallback