fallback

Преглед на печата за 4 февруари

08:02 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фермерите ни почват протести по гръцки - с блокада на границите в. Сега

След няколко месеца безплодни преговори с правителството млекарите и тютюнопроизводителите решиха да последват примера на гръцките си колеги и днес ще блокират границите на България с Румъния и Гърция. Дунав мост ще бъде затворен от 12 до 18 часа, фериботът Видин-Оряхово - от обяд до 22 часа вечерта, а ГКПП Илинден - от 12 до 15 часа. ГКПП "Кулата" все още е затворен.

Млекарите получиха разрешение за блокадата от общините в Русе и Видин, а тютюнопроизводителите - от кметството на Хаджидимово. Разрешенията предвиждат камионите да се пропускат в режим 1 към 1, т.е. един час минават, един час - чакат. Леките коли и автобусите ще минават непрекъснато. Полицията обаче обяви протеста за незаконен.

Всички пътища у нас ще имат "здравен картон" в. Новинар

Да се направи анализ на всички пътища в страните членки на ЕС с цел предотвратяване на голяма част от катастрофите. Това ще обсъждат членовете на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР. Това ще е нещо като здравен картон на всяко шосе, където има голям поток от автомобили, заявиха за "Новинар" експерти. През ноември миналата година Европейският парламент прие директива за управлението на безопасността на пътните инфраструктури.

Според този документ по пътищата трябва да има освен обикновените обозначения за концентрация на ПТП, опасни завои, жп прелези, изходи на други шосета и обозначения за интензивността на движение, сезонната зависимост и климатичните условия, както и наличието на достатъчен брой безопасни зони за паркиране и данни за сеизмичната активност.

Турция отвори границата за куфарните търговци в. Дневник

Българските вносители на дребно вече могат да ходят за стоки до Турция всеки ден. Отпадна ограничението, въведено от турските власти за пътуване веднъж седмично, което беше наложено преди няколко години с цел да се ограничи процъфтяващата тогава куфарна търговия.

До този момент на ГКПП Капъкуле няма писмена заповед за отмяна на забраната. Турските митнически и полицейски власти обаче си затварят очите за така наречените от тях български мравки, които пренасят стока, за да я продадат на по-висока цена от другата страна на бариерата. Новината за свободното пътуване на куфарните търговци беше потвърдена във вторник и от службите за контрол на ГКПП Капитан Андреево. Митнически служители от пункта заявиха, че от турска страна вече няма спънки при пресичане на границата.

Харесаха шеф на САПАРД в. Стандарт

Държавен фонд "Земеделие" хареса Мартин Банов за шеф на САПАРД. Той беше предложен от земеделския министър Валери Цветанов. Заради участието на двамата в общи фирми обаче, управителният съвет трябваше да се произнесе дали има конфликт на интереси. Членовете му разгледаха документите за свързаност и приеха, че няма проблем Банов да стане шеф на САПАРД. Решението им заедно със съответните документи ще бъде предоставено на националния ръководител на програма САПАРД Димитър Ивановски. Очакваме той да се произнесе дали Банов ще е новият шеф, или трябва да се търси друг кандидат, обясни агроминистърът Валери Цветанов. Надявам се отговорът да дойде възможно най-скоро, допълни той.

Георги Гергов ще купи "Локомотив" (Пд) следващата седмица в. Дневник

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов ще стане собственик на местния "Локомотив" следващата седмица. Той проведе разговори с настоящия собственик на "железничарите" Галя Топалова и двете страни се разбраха сделката да бъде финализирана след няколко дни.

"Докато с г-н Гергов сме в Москва, няма да обсъждаме продажбата на клуба. Но иначе сме се разбрали принципно кога да се срещнем отново и да финализираме преговорите. Остават да се уточнят само дребни детайли, не виждам да има някаква пречка", коментира Топалова след срещата в хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, който е собственост на Гергов. Ако и тогава не успеят да се разберат, окончателните преговори ще се състоят до 20 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
fallback