fallback

Преглед на печата за 3 февруари

08:01 | 03.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

АЕЦ "Белене" започва да поскъпва

в. Дневник

Цената на АЕЦ "Белене" е на път да се увеличи още преди строителството на атомната централа да е започнало, на фона на задълбочаващи се неясноти за финансирането на проекта. "Атомстройекспорт" е поискала от Националната електрическа компания (НЕК) да индексира цената на строителните дейности с хармонизираната средногодишна инфлация в България за 2008 г., съобщиха източници, близки до проекта. Показателят, който се отчита и от Евростат, е 7.2%. Преди повече от две години руската компания спечели конкурса с цена от 3.8 млрд. евро.

Оманци ще влязат в надзора на "Корпоративна"

в. Дневник

Представители на бъдещия нов акционер в Корпоративна търговска банка - Държавният резервен фонд на султанат Оман, ще влязат в надзора на институцията, става ясно от поканата за извънредното общо събрание на акционерите й, свикано за 27 март. След събранието в контролния орган ще влязат изпълнителният директор на Държавния фонд на Оман Варит Мубарак Саид ал Каруси и началникът на отдела за преки инвестиции Файсал Амур Мохамед ал Риями. Миналата седмица стана ясно, че Държавният резервен фонд на султаната Оман е сключил предварителен договор за покупка на 30% от капитала на КТБ.

Данъчните ще правят ревизия на зам.-директора на Агенция за приватизация 

в. Дневник

Повече от година, след като Сметната палата установи несъответствия в имотната декларация за 2007 г. на зам.-директора на Агенция за приватизация Сабри Сабри, вчера беше съобщено, че са налице достатъчно данни, за да започне Националната агенция по приходите (НАП) ревизия на финансите му. От палатата оповестиха две писма от данъчните във връзка с проверка на имуществото на висши държавници. Ревизия ще бъде правена и на Аделина Банкова - прокурор в Ихтиман, която също има разминавания в документите от 2007 г.

Кораби на БМФ минават под малтийски флаг

в. Дневник

Параходство "Български морски флот" се отказва от българския флаг, и е рефлагирало под малтийско знаме около 20 от своите плавателни съдове. Това потвърди председателят на надзорния съвет на компанията Кирил Домусчиев, цитиран от в. "Позвънете". Сред двайсетината плавателни съдове, на които вече се вее малтийски флаг, са най-новите на БМФ, включително и тези, които БМФ купи точно преди приватизацията. Според Домусчиев с избрания флаг Параходството не е в нарушение на приватизационния договор. "В него е заложено не по-малко от 60 на сто от корабите ни да са под български или европейски флаг", припомни Домусчиев. По думите му, засега нямало да има повече рефлагирани кораби.

Масови фалити на автокъщи

в. Новинар

Голяма част от автокъщите и търговците в София, които продават автомобили втора ръка, ще фалират до май. Това прогнозираха собственици на автокъщи и продавачи пред „Новинар”. С около 70 процента са се понижили продажбите на автомобили през последните три месеца в сравнение с предходната година. От ноември миналата година бизнесът с коли втора ръка се срива и търговците успявали да реализират едва по 5 продажби на месец. Преди това са се продавали по 30 коли всеки месец.

Слагат на отделни щандове за истинското сирене и ментето

в. Новинар

До края на месеца търговците трябва да подредят на отделни щандове млечните и месните продукти, в които има съдържание на растителни мазнини и други добавки, различни от месо и мляко. Това заяви вчера директорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Йордан Войнов по време на консултативен съвет по животновъдството в Министерството на земеделието и храните. Той обясни, че вече е издадена заповед за новите правила за продажба. Целта е потребителите да не се заблуждават при покупка на даден млечен или месен продукт.

БТК се изнася от центъра на София

в. Сега

БТК освобождава до края на тази година всичките си по-ценни сгради в центъра на София и се мести в новостроящия се Европейски бизнес център на 5-и километър на "Цариградско шосе". Това съобщиха вчера от компанията, чийто шеф Бернар Мошени е подписал договор за наемане на една от сградите на бизнес комплекса. Наемът е за срок от над 10 години, казаха от БТК, без да уточняват повече. Сред сградите, които се освобождават, са Телефонната палата, седалището на телекома на Руски паметник и още 7 от най-апетитните имоти на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 29.08.22 г.
fallback