fallback

Преглед на печата за 2 февруари

07:54 | 02.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брюксел поиска контрола над "Тракия" в. Дневник

Eвропейската комисия обмисля възможността да финансира магистрала "Тракия" с пари от оперативната програма "Транспорт". Условието е сегашните търгове за довършването на пътя да бъдат анулирани и да се проведат нови. Това съобщиха източници от София и Брюксел. В момента за магистралата се разчита изцяло на национално финансиране, а търговете текат по правила, различни от европейските. Брюксел е склонен да пренасочи пари към "Тракия" заради финансовата криза, при която е важно големите инфраструктурни проекти да се реализират по-бързо, смятат от Еврокомисията. (…)

Предложението на Брюксел за нови търгове за "Тракия" засега не се приема добре. Според пътни експерти това би означавало забавяне на процедурите с поне две години. В същото премиерът Сергей Станишев е поставил задача до парламентарните избори през лятото да бъде направена първа копка на магистралата, казаха източници на "Дневник". Българските кандидати за строителството са три сдружения, обединени около "Холдинг Пътища" на Васил Божков, "Трейс груп" и "Главболгарстрой".

Кризата може да спаси Иракли от застрояване в. Дневник

Строежът на вилно селище в местността Иракли продължава въпреки забраната на екоинспекцията и съда, съобщиха природозащитници. От курорта "Ривърсайд вилидж" ще бъде изградена само една триетажна сграда, като засега не е ясно кога ще бъдат издигнати останалите вили. Това пък съобщи Стоян Захариев, директор на инвеститора "Суис пропъртис". Причината е икономическата криза, която не позволявала на компанията да планира приходите си.

В момента строежът на въпросната сграда би трябвало да е преустановен, след като екоактивисти внесоха жалба в съда срещу положителното становище на екоинспекцията в Бургас по оценката за съвместимост с "Натура". Заповедта за временно прекратяване на строителството беше издадена от екоинспекторите на 15 януари, но проверка на място е установила, че се наливат основи. Съставен е констативен протокол. Според Захариев строителството на селището е напълно законно, тъй като се намира в курортна зона и е заобиколено от имоти, които също имат разрешение да бъдат застроени.

Съкратиха 35% от строителите в. Стандарт

Над 35% от работниците в строителството са съкратени от ноември до януари, сочат данните на КНСБ-Добрич, каза за "Стандарт" регионалният синдикален координатор Гинка Василева. Според мен истинската криза тепърва ще залее Добрич, а и страната, допълни тя. Има фирми, които не са изплатили заплатите на работниците си. По традиция януари е труден месец за строителите.

Бизнесът вече започва да се задъхва и ще оцелеят тези, които работят и за външен пазар, а не само за вътрешния, където се наблюдава свито потребление, категорични са от синдиката. Едно от големите шивашки предприятия в града "Албена стил" е съкратило 20-ина души през декември, каза Василева, като допълни, че други 10-15 души сами са напуснали същата фирма през януари. Съкращения по Коледа е имало и в друго добричко предприятие - "Сердика", където са били освободени между 15 и 20 души, допълни синдикалистката.

Завещанията в интернет в. Стандарт

Ако богат вуйчо ни завещае имане, първо ще научим от интернет. Нотариусите правят електронен регистър на документите за наследство. За да няма бум на измами обаче, новият "завещателен заместник" ще пази в тайна дара от небето. Регистърът ще включва само кой, кога и на кого е направил завещание. Това съобщи за "Стандарт" шефът на Нотариалната камара Димитър Танев. Съдържанието на документа остава в тайна до кончината на собственика. Скоро България ще се присъедини и към европейската електронна мрежа на завещанията "Интранет", уточни Танев. С едно кликване на мишката ще знаем дали сме собственици на имот в Алпите. От днес тръгва и електронният имотен регистър у нас. Той ще съдържа данните от всички 113 служби по вписванията в страната. Всеки ще може да направи справка от компютъра за имотите си.

СКАТ и “Кейбълтел” се скараха за 100 000 лв. в. Сега

СКАТ вече няма да се излъчва в мрежата на един от най-големите оператори у нас - "Кейбълтел". Телевизията сама прекрати договора си за разпространение, пише в интернет страницата на кабелния оператор. Причини обаче не са посочени. Шефът на СКАТ Валери Симеонов потвърди, че наистина са взели такова решение, тъй като напоследък от "Кейбълтел" спрели да им плащат таксата за излъчване. "6 месеца ги чакаме да си платят, а дългът им вече нарасна на над 100 000 лв.", отбеляза Симеонов. Той каза, че СКАТ се била съгласила да получава за излъчването си по "Кейбълтел" само по 6 ст. на абонат, което било твърде ниско. "Само за сравнение - за излъчването на "Дискавъри" те плащат по 50 ст.", посочи Симеонов.

Изпълнителният директор на "Кейбълтел" Димитър Радев не отрече, че дължат пари на СКАТ, но обвини шефовете на телевизията, че го изнудват. "Те подхождат към нас с арогантност. Едновременно ни изпращат писмо, че не желаят да ги излъчваме и ни пращат и проверка, че нарушаваме авторските им права", заяви Радев. "СКАТ са ни конкуренти по Черноморието, където имат мрежа, а освен това се възползват от политическите пристрастия на част от абонатите ни, за да ги използват като капитал срещу нас", обясни Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 19.08.22 г.
fallback